Koliko stranaka učestvuje na izborima na KiM

Ko je na listama za poslanike

Dve nedelje pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, u Prištini treba da verifikuju konačne liste kandidata za poslanike i odobre strankama i građanskim inicijativama učešće na izborima.

Za tri dana zvanično počinje predizborna kampanja, mada je ona neformalno uveliko u toku. Stranački lideri obećavaju biračima milijarde evra u narednim godinama kako bi se „Kosovo izvuklo iz krize u koju je zapalo zbog širenja koronavirusa“.

Centralna izborna komisija je predvidela da danas obave poslednje formalne radnje kako bi utvrdila konačne liste kandidata koji mogu da učestvuju na izborima 14. februara.

Prijavljeno je 28 političkih subjekata, sa preko 1.000 kandidata za 120 mesta u kosovskoj skupštini.
Najviše je albanskih, a Srbi su prijavili tri liste. Među njima su Srpska lista, javnosti malo poznata Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.Sutra je određivanje redosleda stranaka na glasačkom listiću.

Predstojeći izbori biće prvi nakon sukoba, a da na političkoj sceni neće biti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i još nekih uticajnih osoba iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova.Oni su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu po optužnicama za ratne zločine na Kosovu. Njihovo odsustvo najviše će osetiti Demokratska partija, koju su osnovali i kojom su sve do odlaska u Hag rukovodili.Aljbin Kurti, čija bi stranka prema istraživanjima mogla da formira vladu, poručuje da je za postizanje trajnog dogovora sa Beogradom, ali i da se zalaže za revidiranje 33 do sada postignuta sporazuma iz Brisela.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button