Evropski parlament i Zapadni Balkan nemaju dilemu kada je reč o proširenju EU

Predsednik Narodne skupštine Srbije, Ivica Dačić, rekao je da se Evropski parlament, bez obzira na usvojene rezolucije i ražličita mišljenja poslanika, zalaže za nastavak procesa proširena i ubrzanje evrointegracija kako Srbije tako i zemalja Zapadnog Balkana.

Foto: Ana Paunković

– Kada je reč o primedbama na dalji tok proširenja one se ne tiču samo Srbije već i nekih unutrašnjih pitanja u EU i spremnosti EU na dalji proces proširenja. U Evropskom parlementu ne postoji ta dilema, oni su za proširenje EU i čak su kritikovali određena ponašenja zemalja članica i odbijanja da se otvore pregovori – rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Dačić je nakon sastanaka sa predsednikom EP, Davidom Sasolijem, predsedavajućim Spoljopolitičkog odbora EP, Dejvidom Mekalisterom i debate sa poslanicima AFET-a, ocenio da u EU sigurno postoji „zamor od proširenja“ kao procesa koji, kada je Zapadni Balkana u pitanju, traje od 2003. godine, ali i da u regionu postoji „zamor od pristupanja“ postavljanja novih uslova i produžavanja rokova.

– Pristupanje EU ostaje naš strateški cilj i mi ćemo raditi sve što je do nas. A EU i države članice su te koje će doneti konaču odluku o tome – zaključio je Dačić.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button