EU produžava besplatan roming za još 10 godina

Evropska komisija predložila je novu uredbu kojom se sadašnja pravila o besplatnom romingu unutar EU 27 produžavaju za narednih 10 godina.

EPA/OLIVIER HOSLET

U Briselu naglašavaju da od juna 2017. godine, kada je doneta uredba o petogodišnjem ukidanju naknada za roming između EU 27, Lihtenšatjana, Norveške i Islanda, gotovo 170 miliona Evropljana koristi usluge besplatnog rominga, a da je usluga prenosa podataka u romingu porasla 17 puta u odnosu na period pre ukidanja nadoknada.

„Milioni Evropljana uživaju u blagodatima rominga širom EU bez dodatnih troškova. U pitanju je i kamen temeljac jedinstvenog tržišta. U evropskoj digitalnoj deceniji svi moraju biti u mogućnosti da imaju odlične veze svuda u Evropi, baš kao i kod kuće“, poručio je komesar za unutrašnje tržište, Tijer Breton.

Nova uredba se pored produžetka besplatnog rominga odnosi i na obezbeđivanje bolje usluge rominga koji bi po kvalitetu i brzni trebalo da bude isti za sve mreže bez obzira da li se nalazite kod kuće ili u drugoj državi.

Nova pravila će takođe obezbediti efikasan pristup hitnim službama kao i povećati svest potrošača o mogućim naknadama za korišćenje usluga sa dodatnom vrednošću tokom rominga.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button