Četiri principa nove metodologije pristupanja EU

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, predstaviće danas u Briselu zemljama članicma EU dokument kojim se predlaže način primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

EPA (CHRISTIAN BRUNA)

Tzv ”non pejpper naglašava da predložene promene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primenjene u okviru postojećeg pregovaračkog okvira i uz saglasnost Srbije, na čemu je Beograd insitirao.

Dodaje se i da revidirana metodologije mora da bude u obostranom interesu kao Srbije tako i zemlja članica.

Dokumentom su predstavljena četiri osnovna principa budućeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi, insitira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatuje se da „nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24“.

Drugi princip podrazumeva „snažnije političko upravljanje procesom“ pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicma da veću ulogu u nadžoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

Treći princip revidirane metodologije ističe važnost ubrzanaja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavalja obuhvaćenih u šest klastera.

Evropska komsija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljivost procesa.

U tekstu predloga, insistira se na tome da EU „bude jasnija u svijim očkevanjima“ od Srbije kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne sledeće korake na putu pristupanja, na merila za zatvarnje poglavalja odnosno prioritetne refrome.

Godišnji izveštaji Evropske komisije i po novoj revidiranoj metodologiji bi trebalo da ostanu ključni u analizi napretka Srbije na putu ulaska u EU.

Nakon što Evropska komisija danas predstavi svoj predlog o konkretnim koracima u budućem procesu pristupnja Srbije, o tome bi trebalo da se izjasne i pojedinačno zemlje članice EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button