Blumberg: Vučićeva politika Srbiju učinila vodećom u Evropi u vakcinisanju

U Evropi, Srbija je na drugom mestu, odmah iza Velike Britanije po broju vakcinisanih

Američka agencija „Blumberg“ ocenjuje u tekstu o vakcinaciji u Srbiji da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio svoju zemljom predvodnikom u Evropi u nabavci vakcina „gledanjem i na istok i na zapad“. U Evropi, Srbija je na drugom mestu, odmah iza Velike Britanije po broju vakcinisanih.

Agencija u tekstu „Kina pomaže evropskom savezniku da napreduje u vezi sa vakcinama“, uz ocenu da je Srbija iskoristila svoj odnos sa istokom kako bi napredovala u nabavci vakcina, piše da Srbija može da izgleda kao neverovatna priča jer se EU „zaglibila u fijasku zbog vakcinacija“, kao i da se istorija balansiranja geopolitičkih interesa Srbije isplati u kritičnom trenutku.

EU je obećala zemljama Zapadnog Balkana 70 miliona evra za nabavku vakcina, piše Blumberg, međutim, isporuke se odlažu, a umesto da čeka na pomoć EU, Srbija je obezbedila vakcine direktno iz Kine, Rusije i SAD.

„Srbija je važan most za Kinu za sticanje uporišta u Evropi, ali i tradicionalni saveznik Rusiji i teži pridruživanju EU. Ti odnosi omogućavaju joj da diverzifikuje izvore vakcina i vakciniše veći deo svog stanovništva, više od bilo koje druge nacije u Evropi“, piše Blumberg.

Agencija dalje navodi da je Srbija većinu vakcina – 1,1 milion doza dobila od kineske državne kompanije Sinofarm, kao i da je Vučić rekao da je njegovo odbijanje da se pridruži horu lidera koji su kritikovali Kinu na bezbednosnoj konferenciji u Nemačkoj, što mu je pomoglo da uspostavi dobre odnose sa ministrom spoljnih poslova Vang Jiom.

„Ja jedini ni za šta nisam optužio Kinu, tako da smo imali bratski sastanak i od tada je počela podrške Kine nama u vezi sa koronavirusom i svim ostalim“, rekao je Vučić nedavno u televizijskom obraćanju. Inače,u svetu je do sada dato 101.438.404 doze vakcina u 69 zemalja, najviše u Izraelu, dok je Srbija i dalje na sedmom mestu po broju vakcinisanih, objavio je britanski Fajnenšl tajms.

U Evropi, Srbija je na drugom mestu, odmah iza Velike Britanije koja je proces vakcinacije započela još početkom decembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button