Obavezati lokalne samouprave da plaćaju doprinose samostalnim umetnicima

Lokalne samouprave u Srbiji mogle bi da dobiju obavezu da plaćaju doprinose za penziono i invalidsko, kao i za zdravstveno osiguranje za samostalne umetnike, ukoliko bude prihvaćena inicijativa Ministarstva kulture i informisanja za izmenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, za šta se zalaze i Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Izvor: Pixabay.com

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je nadležnom Ministarstvu finansija inicijativu za izmenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojom se definiše jasna obaveza jedinica lokalne samouprave u pogledu plaćanja doprinosa za penziono i  invalidsko odsiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje za samostalne umetnike, objavljeno je na sajtu Ministarstva kulture i informisanja.

Inicijativa je upućena u cilju unapređenja položaja samostalnih umetnika u Srbiji, što je, kako je istaknuto, jedan od ciljeva i Strateških prioriteta razvoja kulture od 2021. do 2025. godine.
Aktuelni zakon predviđa mogućnost, ali ne i obavezu da jedinice lokalne samouprave plaćaju te doprinose, zbog čega u praksi dolazi do izostanka ostvarivanja prava samostalnih umetnika.

Poboljšanje statusa samostalnih umetnika jedan je od prioriteta i ULUS-a, koji je predlog za unapređenje statusa samostalnih umetnika i predlog o otpisu dugovanja samostalnih umetnika poslao Ministartsvu kulture i informisanja u decembru 2020. i januaru 2021.

Novo rukovodstvo ULUS-a je tokom 2020. godine preduzelo niz koraka kako bi tom zadatku pristupilo posvećeno- od formiranja radnih grupa, sastanaka sa nadležnima do konkretizacije zahteva u okviru ULUS-ovog debatno-istraživačkog projekta “Ka horizontalnosti u umetnosti”.

Istraživačka grupa socijalnog bloka je tokom godine radila na obradi međunarodih i regionalnih modela statusa samostalnih umetnika, na razradi predloga za povećanje osnovice osiguranja samostalnih umetnika, kao i na zahtevima za regulisanje statusa samostalnih umetnika.

Problemi koje samostalni umetnici imaju zbog dugovanja za doprinose za zdravstveno i penziono osiguiranje, bili su i tema razgovora predstavnika ULUS-a i ministarke Maje Gojković prilikom njenog obilaska “Jesenje izložbe” u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” sredinom decembra 2020. godine.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button