Ljubisa Brković otvoriće izložbu svojih radova u galeriji “Čedomir Krstić”u Pirotu

Poznati niški slikar Ljubisa Brković otvoriće danas izložbu svojih radova u galeriji “Čedomir Krstić”u Pirotu.

Izložba nosi naziv “Cetiri godisnja doba”, a otvorice je niski akademski slikar Miroslav Andjelkovic.

Ljubiša Brković umetnik je starije generacije, koji je po završetku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu stupio na likovnu scenu Srbije prvo kao industrijski dizajner, a kasnije kao galerist i Slobodni umetnik.Član je ULUPUDS-a i Niškog grafičkog kruga. Do sada je izlagao na više kolektivnik i trinaest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Pored slikarstva bavio se dizajnom i galerijskim poslovima, u sopstvenoj galeriji „Ars“ u Nišu.

Mnogo toga je smešteno u monografiji Ljubise Brkovića, koji je svoj rad započeo kao grafički dizajner u fabrici Đuro Salaj. Potom je radio i ciklus priča o starom Nišu i njegovim niškim drugovima i savremenicima, realizujući seriju grafičkih listova posvećenih karakterističnim delovima grada i ličnostima o kojima je pričao Stevan Sremac ili onima koji pamte Stevana Sinđelića.

Vremenom njegov likovni jezik se oslobodio iz okvira grafičkog dizajna čistim slikarskim segmentima u kojima dominiraju žive, nemirne linije, slobodan gest i svetao kolorit.

U 2014. i 2015. godini Ljubiša Brkovića opsednut je fenomen duhovnosti. Ova faza umetnikovog stvaralaštva karaktiše se motivima stari svetogorski zidina prelepih manastirskih kompleksa, njihovog okruženja i njenih žitelja.

Slobodni umetnik Ljubisa Brković je imao sta da kaže – o sebi i drugima oko sebe, koji su na neki način bili potpora njegovom stvaralačkom radu.
Piroćanci će moći od utorka 2 marta, kao sto rekosmo, da gledaju njegovu izložbu u galeriji Čedomir Krstić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button