Danas je šezdeset godina od tragične smrti Branka Miljkovića

Šezdeset godina od tragične smrti princa poezije Branka Miljkovića i pet decenija dodeljivanja istoimene pesničke nagrade obeležen je u Nišu otvaranjem izložbe pisama i posvete iz zaostavštine,a porodica pesnika je pokrenula sajt i veliki pesnički konkurs.Tradicionalno đaci OŠ Branko Miljković, poštovaoci i prijatelji ispred spomenika pesniku ,u centru grada, književnim programom podsetili su na dan pesnikove smrti.

U Zagrebu te subotnje februarske večeri, daleke 1961. godine, zamolio je gazdaricu kod koje je stanovao, da ga ne uznemirava, jer mora neke tekstove da završi. Kada je ona iznenadne, kasne posetioce i po drugi put ubeđivala da gospodin Branko ima velikih obaveza i da ih ne može primiti, on se pojavio iza nje na vratima.
Pozdravio se sa tom dvojicom, koji su, kako je gazdarica razumela, stigli iz Beograda. Branko se obukao i sa njima izašao iz stana, koji se nalazio u Bjankinijevoj ulici broj 11.

Gazdarica je kroz prozor gledala kako Branko koračajući između njih dvojice prelazi ulicu, učinilo joj se da se smeju. Tri senke su utonule u zimsku noć. Iz te noći Branko se nikada nije vratio, piše u sećanju na svog strica Goran Miljković a na osnovu priča Brankovih savremenika.Porodica Branka Miljkovića je povodom 60 godina od smrti pesnika pokrenula sajt brankomiljkovic.com.,a od danas je otvoren I veliki pesnički konkurs za najlepšu pesmu inspirisanu Miljkovićevim delom pod nazivom ”Brankova pohvala svetu”. Ove godine je I pet decenija od pokretanja velike pesničke nagrade čiji je jedan od laureate 1999.bio I niški književnik Goran Stanković.

U Književno-memorijalnoj postavci Sremca I Miljkovica otvorena je izložba pisama I posvete iz pesnikove zaostavštine.

Tradicionalno đaci OŠ Branko Miljković,poštovaoci I prijatelji ispred spomenika pesniku ,u centru grada, književnim programom podsetili su na dan pesnikove smrti.

Kritičari se slažu da je Miljković jedan od najtalentovanijih srpskih pesnika koji je sa nepunih 27 godina stvorio izuzetno pesničko delo koje iznova doživljava nova čitanja.Clokupnu pesnikovu zaostavštinu porodica je poklonila Narodnom muzeju 1971.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button