Da nije bilo „Paket aranžmana“ ne bi bilo ni novog talasa

Ove godine se obeležava 40 godina novog talasa, sveumetničkog pokreta koji mnogi smatraju najznačajnijim kulturnim događajem na prostorima bivše Jugoslavije. Čuveni muzički album „Paket aranžman“, kompilacija pesama Električnog orgazma, Šarla akrobate i Idola, objavljen je 18. februara 1981. godine. Ovih dana se u prodaji pojavilo reizdanje ovog albuma na vinilu.

naslovi.net

Da nije bilo Paket aranžmana, mnoge stvari bi bile potpuno drugačije. Novi talas je bio sveumetnički pokret, ali je krenuo od muzike, a zatim se preneo na likovnu umetnost i film, i dao zamah novoj generaciji koja je tih osamdesetih godina počela da stvara i slobodnije izrazi.

Tri po mnogo čemu različita beogradska benda, sa mladićima željnim svirki, provokacije i eksperimentisanja u muzici, jedan Splićanin i njegova ekipa okupljena oko prvog nezavisnog studija u Beogradu, uho iskusnog muzičkog urednika iz Zagreba otvorenog za novo, sticaj srećnih okolnosti i niz slučajnosti stoje iza „Paket aranžmana“. Ta ploča, objavljena pre tačno 40 godina, promenila je muzičku sliku i uticala je na nebrojeno mnogo muzičara i umetnika ne samo iz nekadašnje države, nego i šire, a to u dobroj meri radi i danas.

“Sve je počelo u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka, kada je na ove prostore stigao pank – muzika koja je uveliko osvojila Veliku Britaniju i Ameriku, kasnije i svet. A onda su pod uticajem panka osamdesete donele novi talas – muzički pokret na relaciji Ljubljana – Zagreb – Beograd koji je promenio kulturnu jugoslovenskog prostora (bivše nam države). Verujemo da ćete slušajući ovu kompilaciju steći pravu “zvučnu sliku” vremena od pre 40 godina, vremena koje je donelo nove umetničke slobode, ideje, novu kreativnost i čiji se uticaj proteže do današnjih dana”, poručila je Olga Kepčija, urednica izdanja “Novi talas” izdavačke kuće “Croatia Records”, najavljujući nekim novim generacijama ovih dana objavljeno reizdanje “Paket aranžmana”.
“Sve se dogodilo posve slučajno, rekao bih”, kaže Siniša Škarica, muzički urednik “Jugotona” u nedavno prikazanom dokumentarnom filmu “Novi val – 40 godina nakon”, koji prati reizdanja četiri vinila ključna za novi talas (“Paket aranžman”, “Bistriji ili tuplji biva čovek kad…” Šarla akrobate i debi albuma Električnog orgazma i Haustora nazvanih imenom benda).

“Na kraju, muzički toliko različiti, kao svjetonazorski istomišljenici bili su spremni mijenjati – da ne kažem smijeniti! – generaciju koja nam je do tada pokušavala predstaviti svoju inkarnaciju rocka. U tome je važnost ‘Paket aranžmana’, ploče koja je okupila nekoliko grupa što su ispravile onu devizu ‘mi ne znamo što hoćemo, ali to hoćemo odmah’. Šarlo, Električni orgazam i Idoli su zacjelo znali što hoće i, naravno, htjeli su to odmah!”, piše Škarica u drugoj knjizi “Tvornice glazbe – priče iz Dubrave (1970 – 1989)”.

Strani mediji pokazivali su zanimanje za novotalasne bendove i onda. Mnogi su polazili sa tezom da je neverovatno da bendovi iz Jugoslavije, doživljavane u napisima na Zapadu kao zemlja iza Gvozdene zavese, sviraju takvu muziku kakvom mogu da pariraju britanskim i američkim grupama. Neretko se moglo čuti i pročitati da je jugoslovenska scena, sa svojim bendovima, u tom trenutku druga po značaju u Evropi, odmah posle britanske. (Idoli su nešto kasnije i pozvani da snimaju u Londonu.) Novi talas se iz Jugoslavije širio i na istočnu Evropu. Nakon “Paket aranžmana” su Šarlo Akrobata i Električni orgazam imali i turneje u Poljskoj.

“Paket aranžman” nije tada doživeo veliki komercijalni uspeh (neki podaci pokazuju da je originalno izdanje prodato u 10.000 primeraka). Vremenom je tek, kako to često biva, osvajala mesto koje joj pripada.

“‘Paket aranžman’ je najznačajnija ploča jer predstavlja znak promene, vreme kada je rok zaista postao deo kulture i, bar na našim prostorima, definitivno potvrdio da urbani karakter čini njegovu glavnu odliku“, reči su kojima je pisac David Albahari obrazložio zašto mu je baš ova ploča na vrhu liste u izboru “YU 100 – najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”.

Šarlo akrobata je nakon te kompilacije stigao da snimi još jedan, ali briljantan, album “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”. Potom je Milan Mladenović osnovao EKV, a Koja Disciplinu kičme. Idoli su snimili maksi singl i albume “Obrana i poslednji dani” i “Čokolada”. Električni orgazam snimio je dvadesetak albuma, a prošle godine obeležio je 40 godina rada. A “Paket aranžman” objavljen je kao luksuzno reizdanje.

IZVOR: RTS

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button