Biković: Osećam se pročišćeno na pozorišnoj sceni

BEOGRAD (Tanjug) – Proslavljeni glumac i producent Miloš Biković, sa veoma uspešnom karijerom u Rusiji, tokom aprila se vratio Srbiji novom ulogom u matičnom Beogradskom dramskom pozorištu, u komadu „Baal“ Bertolta Brehta, a specijalno za Tanjug kaže se oseća proćišćeno na pozorišnoj sceni jer se u teatru bavi isključivo umetnošću.

Foto: Tanjug

Biković nakon povratka na scenu BDP-a, ističe kako nema osećaj da je odlazio sa nje, jer je godinama unazad prisutan u hit predstavi „Kad su cvetale tikve“.

„Moj posao često podrazumeva da se bavim stvarima poput slikanja za promociju filma ili serije, postavke objava na Instagramu, kampanje, intervjui, reklame na društvenim mrežama… Tada umetnost nije uvek u prvom planu. Zato mi prija rad na predstavi ‘Baal’ jer se u teatru bavim isključivo umetnošću“ kazao je Biković.

Dramu „Baal“ ekipa predstave na čelu sa nagrađivanim slovenačim rediteljem Diegom de Breom je stvarala kao 5. verziju iste drame Brehta, koji je u razdoblju od 37 godina pisao kao svoje kompleksno delo.

Sama predstava donekle deluje kao da je sastavljena iz 5 drama istog pisca, koje se spajaju u jedinstvenu celinu.

„Nisam imao utisak kao da igram u pet drama ođednom, već smo mi vadili elemente i predloške kao indikacije koje nam je reditelj davao da bismo ih uklopili u jednu autorsku ideju“, približio je Biković sam proces rada.

Popularni glumac je preležao virus covid 19 i kaže da je nakon toga bio dosta umoran

„Sada je sve u redu i spreman sam za nove poduhvate“ kazao je Biković.

Bikovićev matični teatar BDP pokazao je zavidan pomak za veoma kratko vreme sa novim upravnikom Jugom Radivojevićem, koji je doveo mnoge regionalne reditelje da stvaraju u „Teatru na Krstu“, poput Lenke Udovički, Tomija Janežič, Diego de Brea, Ivice Buljan, Sebastijana Horvat…

„Raduje me što je BDP ođednom otvoreno ka regionalnoj saradnji i što smo u prilici da stvaramo sa kolegama sa prostora bivše SFRJ. Važno je da postoji ta komunikacija među bivšim republikama, da se obnove te veze koje su nekada bile izgubljene. Voleo bih da BDP postane značajno pozorište u Evropi, a ne samo u regionu“, rekao je on.

Osim toga Biković je ušao u veliki poduhvat – partnerstvo sa italijanskom kućom „Iervolino Studio“ sa kojom radi na proizvodnji kratkih animiranih filmova.

„Tokom pandemije zapravo sam se najviše bavio razvojem italijanskog studija za animaciju ‘Iervolino’. Tada sam zaista imao najviše posla u na našim kancelarijama u Beogradu i Novom Sadu“, naglasio je Biković, i podsetio da je Džoni Dep dao glas glavnom crtanom junaku – ptičici Džoniju Pafu u serijalu „Pafins“ (Puffins).

Biković je veoma zadovoljan kako napreduje razvoj te produkcije jer je do sada producirano 36 epizoda animiranog serijala.

„Nastavak tog posla sledi. Potrebno je da obučimo nove kadrove u skorije vreme, da bi kompletna produkcija tih filmova mogla da se odigrava u Srbiji“ nagovestio je buduće planove te velike koprodukcije.

Od novih filmova Bikovića čeka nastavak snimanje ratne drame „Košare“ u režiji Balša Đoge.

Takođe, u Bikovićevom kalendaru je i filmski projekat „Budi bog s nama“, biografija o Bošku Tokinu (1894-1953), pioniru filmske kritike, autoru, piscu, koga će tumačiti Biković, u režiji Slobodana Šijana, a uz njega igraju Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Viktor Savić.

(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button