Tiodorović otkrio šta će biti glavna tema na sednici Kriznog štaba

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović naglasio je da epidemija korona virusa više nije samo zdravstveni problem i otkrio da će struka ponovo tražiti oštriju kontrolu postojećih epidemioloških mera.

– Imate sanitarnu inspekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije! Šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer, neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo – rekao je epidemiolog gostujući na TV Prva.

Foto: Kurir TV

Tiodorović navodi da je neophodan nacionalni koncenzus za vakcinaciju i dostizanje kolektivnog imuniteta. Dodaje da bi za 10 ili 20 dana trebalo da vakcinišemo još 20 odsto građana što je praktično nemoguće:

– Ništa ne bi moglo da se uradi ni sa strožim merama iz prostog razloga što znamo šta je bilo prošlog puta kad je najavljen policijski čas. Prema tome ispada da smo u takvoj situaciji da apelujemo pre svega na individualnu odgovornost, čak i da uvedemo kovid sertifikate, koje smo tražili još krajem juna meseca. Međutim, bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena, zatvaranje objekata… nas dovodi u sukob sa javnošću. Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje – šta radi lokalna uprava?

Sednica Kriznog štaba

Profesor Tiodorović kaže da je medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno u komunikaciji.

– U svakom slučaju neće biti zatvaranja. Zasedanje će biti ubrzo. Mi ćemo sigurno tražiti mnogo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu. Pitanje je samo ko će to da kontroliše. Postavlja se pitanje da li normalno organizovati svadbe i proslave u ovoj situaciji. Budimo malo svesni i individualno. Ne želimo da pravimo razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih nego da napravimo što bolje okolnosti da svi uskoro možemo da funkcionišemo normalno – naveo je epidemiolog.

Tiodorović dodaje da se moramo ponašati tako da nam maske budu nešto sasvim normalno. Navodi da mi i sada imamo mnogo građana koji ne nose maske u autobusu ili kad ulaze u apoteku i u mnoge objekte.

– Ne zaboravite, mi smo narod inata, ali u ovakvim situacijama inat nije dobra stvar – ističe Tiodorović.

Izvor: Kurir.rs/TV Prva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button