Tela preminulih od kovida plutaju indijskim rekama

U Indiji je u protekla 24 sata potvrđeno 326.098 novih slučajeva infekcije korona virusom, a od početka pandemije ukupan broj registrovanih slučajeva kovid-19 je 24,37 miliona.

Izvor: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Broj smrtnih slučajeva od posledica korona virusa takođe je u blagom padu, pošto je preminulo još 3.890 ljudi, prenosi Rojters podatke indijskog Ministarstva zdravlja.

Indija je prethodno tri dana uzastopno imala više od 4.000 preminulih od posledica korona vurusa.

Od početka pandemije, ukupan broj smrtnih slučajeva je 266.207.

Australija vraća građane iz Indije, stigao prvi let

Australijska vlada je potvrdila da je počela sa letovima za vraćanje svojih građana iz Indije, nakon što je prošlog meseca privremeno zabranila putovanja iz te zemlje zbog kovid- 19, a 80 putnika stiglo je danas u Darvin iz Nju Delhija.

Ukupno 70 putnika nije moglo da se ukrca na let u petak nakon što su oni ili njihovi bliski kontakti bili pozitivni na korona virus, prenosi Rojters.

„Sledimo medicinske savete kako bismo zaštitili građane i drago mi je što je stigao taj prvi let, a sigurno je da će biti još letova“, rekao je ministar finansija Džoš Fridenberg na konferenciji za novinare.

Putnici su morali da pokažu dva negativna testa na kovid-19 pre nego što su se ukrcali na let koji je organizovla vlada, a nakon dolaska odvezeni su u dvonedeljni karantin u preuređeni rudarski kamp u Hauard Springsu na Severnoj teritoriji.

Australijska vlada našla se na udaru zbog prošlomesečne privremene zabrane svih putovanja u Indiju i iz nje, koja je izazvala žestoke kritike poslanika, iseljenika i indijske dijaspore i odnosila se na australijske državljane, kojima je tako bio zabranjen povratak u zemlju.

Još dva leta kraljevskog australijskog ratnog vazduhoplovstva s povratnicima za Severnu teritoriju dogovorena su za ovaj mesec, a planira se povratak oko 1.000 ljudi do kraja juna, dok se oko 9.000 Australijanaca u Indiji prijavilo kod savezne vlade za povratak kući.

Indija je u poslednje tri nedelje prijavila više od 300.000 zaraženih dnevno, zbog čega je zdravstveni sistem u zemlji u kolapsu i mnogi oboleli ostaju bez bolničkog kreveta, kiseonika i odgovarajućeg lečenja.

Jednokomponentna vakcina Sputnjik V odobrena u Venecueli

Upotreba jednokomponentne ruske vakcine Sputnjik V odobrena je u Venecueli, saopšteno je iz Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF).

U saopštenju RDIF se podseća da je jednokomponentna vakcina Sputnjik V, tzv. „lajt“ vakcina, efikasna do 79,4 odsto i to 28 dana od dana vakcinacije, dok je efikasnost regularnog dvokomponentnog Sputnjika preko 80 odsto.

Dvokomponentna vakcina Sputnjik V odobrena je za hitnu upotrebu u Venecueli još u januaru, a u celom svetu Sputnjik V je odobrilo 65 zemalja sa ukupno 3,2 milijardi stanovnika, prenosi TAŠ.

Šesta kineska vakcina protiv kovida odobrena za upotrebu

Kineska uprava za lekove odobrila je hitnu upotrebu vakcine protiv kovida 19, koju je razvio Šendžen Kangtai Biolodžikal, saopštila je ta kompanija.

Kako se navodi, trenutno se sprovodi III faza ispitivanja za tu inaktiviranu vakcinu.

To je šesta odobrena vakcina nakon dve iz kompanije Sinofarm, jedne iz Sinovaka, jedne iz Kensina i jedne iz Instituta za mikrobiologiju Kineske akademije nauka, prenosi Međunarodni kineski radio.

Kangtai je takođe dobio ekskluzivno pravo na razvoj i proizvodnju, u matičnom delu Kine, vakcine koju su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oksford.

Tela preminulih od kovid-19 plutaju indijskim rekama

Tela preminulih od kovid-19 pronađena su bačena u neke indijske reke, saopštile su lokalne vlasti po prvi put zvanično priznajući tu alarmantnu praksu, za koju se navodi da je posledica siromaštva i straha od bolesti u udaljenim oblastima.

Slike leševa koji plutaju niz reku Gang, koja se u hinduizmu smatra svetom, šokirali su zemlju, koja se bori sa najgorim svetskim naletom slučajeva kovid-19, prenosi Rojters.

Iako su izveštaji u medijima povezali porast broja tela otkrivenih kako plutaju rekom i njenim pritokama poslednjih dana sa pandemijom, indijska severna država Utar Pradeš, u kojoj živi 240 miliona ljudi, do sada nije javno otkrila uzrok smrti.

„Uprava ima informacije da se tela onih koji su podlegli kovid-19 ili bilo kojoj drugoj bolesti bacaju u reke, umesto da se odlažu u skladu sa odgovarajućim ritualima“, rekao je visoki državni zvaničnik Manodž Kumar Singh u pismu zvaničnicima u koje je Rojters imao uvid.

On je zatražio od seoskih zvaničnika da osiguraju da se leševi ne bacaju u vodu i rekao da će državna vlada dati siromašnim porodicama poginulih po 5.000 rupija (68 dolara) za kremiranje ili sahranjivanje tela.

Država je takođe zatražila od policije da patrolira rekama kako bi zaustavila tu praksu.

Indija svakodnevno zvanično prijavljuje oko 4.000 smrtnih slučajeva od te bolesti već skoro dve nedelje, ali zdravstveni stručnjaci kažu da je broj preminulih verovatno mnogo veći zbog lošeg testiranja u ruralnim oblastima i drugih faktora.

U Brazilu više od 67.000 novozaraženih

U Brazilu je u poslednja 24 sata registrovano 67.009 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 2.087 osoba, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Od početka pandemije u ovoj zemlji potvrđeno je 15,6 miliona slučajeva koroan virusa, prenosi Rojters.

Zvaničan broj preminulih sada je 434.715, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button