Dr Tatjana Adžić Vukićević o najtežem slučaju za 18 meseci!

Devojci od 20 godina covid zacementirao pluća! Dr Tatjana Adžić Vukićević: Najteži slučaj za 18 meseci!

Nema nijednu pridruženu bolest. Nije vakcinisana. Praktično diše samo levim vrhom pluća.

Devojka koja ima samo 20 godina zaražena je kovidom 19 i hospitalizovana je na intenzivnoj nezi u kovid bolnici u Batajnici.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević rekla je da je devojka u veoma kritičnom stanju.

Dr Adžić Vukićević
foto: Marina Lopičić

– Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to što devojka nije vakcinisana. Stara je samo 20 godina, apotekar je iz Beograda i nema nijednu pridruženu bolest. Ona nema pluća na koja diše. Za ovih 18 meseci, koliko se borimo sa virusom, nismo imali teži slučaj mlade osobe obolele od koronavirusa – kazala je zabrinuta doktorka Adžić Vukićević za RTS i dodala:

– Reč je o progresivnom stadijumu kovid 19 infekcije, zbog čega ona praktično diše samo levim vrhom pluća. Njena pluća su u ovoj bolesti zacementirana.

Prema njenim rečima, ono što lekare jako brine jeste to što je delta soj takav, a preko 90 odsto hospitalizovanih pacijenata nije vakcinisano.

Presek

Novih 5.633 obolelih

U prethodna 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano je 21.757 građana, od kojih je 5.633 novozaraženih. Preminula su 24 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 121 oboleli pacijent.

U Srbiji je od početka pandemije registrovano ukupno 794.528 potvrđenih slučajeva kovida 19. Testirano je ukupno 5.159.888 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 7.445. Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama hospitalizovano 1.908 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, tj. koji su suspektni na novi soj koronavirusa.

Doktorka
foto: Printscreen

– Ne znam više koju poruku i apel treba da pružimo, da smo krenuli lepo da se vakcinišemo, sad bi svima na redu bila treća doza kao što je većina od nas primila. Sigurno do ovakvog scenarija ne bi došlo. Ovo nije epidemija, ovo je požar. Ovo je mnogo gore nego 4. decembra 2020. godine, kada smo se otvorili – naglasila je dr Adžić Vukićević objašnjavajući da od pojave prvih simptoma do prijema u bolnicu treba pet do sedam dana, a da ovakva klinička slika kao kod ove dvadesetogodišnje devojke nastaje u proseku oko devet dana. Takođe je dodala da u bolnici dominiraju mlađi muškarci najviše između 30 i 40 godina.

– Niko od njih nije vakcinisan. Posle ove grupe dominiraju i oni između 40 i 50 godina, a onda i oni između 20 i 30. Od ukupnog broja hospitalizovanih 20 odsto su žene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button