Đerlek: Komisija će obuhvatiti i umrle koji nisu lečeni u bolnici

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i član Posebne komisije za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid-19 Mirsad Đerlek izjavio je danas da će radom Komisije biti obuhvaćeni i oni umrli koji se nisu lečili u bolnici.

Foto Tanjug

Đerlek je u Dnevniku RTS-a rekao da su predsednik Republike, premijerka i ministar zdravlja od samog početka zauzeli ozbiljnu strategiju u borbi protiv kovida.

Naveo je da je jedno od obećanja bilo da će se, kada se steknu uslovi, izvršiti i analiza broja ljudi koji su izgubili život od kovid-19. „Nemamo šta da krijemo i želimo da vidimo šta se dogodilo u toku epidemije“, istakao je Đerlek i dodao da će Komisija raditi transparentno.

Prema njegovim rečima, očekuje od predsednice Komisije Verice Jovanović, direktorke „Batuta“, da će zakazati sednicu tokom vikenda, najkasnije u ponedeljak, kada će biti napravljen model kako će se raditi.

Đerlek je naveo da je jedini način da se dođe do pravog uzroka smrti obdukcija, ali da obdukcije nisu vršene zbog preporuke SZO, a kasnije i zbog nemogućnosti da se obezbede svi uslovi za obducenta da ne bude zaraze.

Zato će osnovni dokument koji će pomoći u analizi biti dokument o smrti iz kojeg će biti crpeni svi podaci za analizu.

Đerlek je naveo da će biti obuhvaćeni slučajevi gde je korona virus direktan uzrok smrti, ali i oni koji nisu bili PCR pozitivni, ali je njihova klinička slika odgovarala korona virusu. Takođe, biće obuhvaćeni i oni koji se nisu lečili u bolnici, a takvih nije mali broj i gde su mrtvozornici konstatovali smrti.

Đerlek je zamolio da se ne vrši pritisak na komisiju.

„Posao će biti težak, građani Srbije imaju pravo da čuju istinu i mi ćemo se truditi da posao uradimo kako treba“, izjavio je Đerlek.

Naveo je da će danas biti pređena brojka od dva miliona revakcinisanih punoletnih građana Srbije i dva i po miliona onih koji su primili prvu dozu.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button