Danska i Švedska uvode korona-pasoš

Švedska je do sada bila poznata zbog svog posebnog načina borbe protiv pandemije koronavirusa. Umesto zatvaranja, kao što je bio slučaj u ostalim evropskim zemljama, švedske vlasti su najpre računale sa tzv. imunitetom krda a kasnije i zdravim ljudskim razumom. I zbog takve politike vlasti su bile suočene sa brojnim kritikama. Do sada se, prema podacima američkog Univerziteta Džon Hopkins, u Švedskoj koronavirusom zarazilo 600.000 građana.

dw.com

Švedska se sada, sa susednom Danskom, takođe odlučila za drugačije rešenje od svih ostalih i planira do leta da uvede digitalni „korona-pasoš“.Ta digitalna potvrda bi pre svega trebalo da posluži kao dokaz o vakcinisanju protiv koronavirusa, objašnjava Anders Igeman. Istovremeno bi trebalo da omogući posetu kulturnim ili sportskim manifestavijama, kao i da omogući slobodna putovanja. Infrastruktura za kontrolu tog dokumenta bi trebalo da bude pripremljena do 1. juna.Danska je još pre Švedske predstavila tu vrstu dokumenta koji bi, pre svega, poslovnim ljudima trebalo da olakša putovanja. Korona-propusnica u Danskoj bi trebalo da bude ili u formi unosa na internetskoj stranici danskog ministarstva zdravlja ili u pametnom telefonu njenog vlasnika.

Sa korona-pasošem bi vakcinisani mogli da imaju povlastice. Ono što isprva zvuči pozitivno, istovremeno skriva i činjenicu da bi neko u isto vreme mogao da ostane uskraćen. U povlasticama kritičari vide i neku vrstu primoravanja na vakcinisanje, na mala vrata. Političari takve tvrdnje energično odbacuju. To bi moglo, kako kaže nemački ministar unutrašnjih poslova, dodatno da podeli zemlju. Ali i ugrozi poverenje u politiku koja je do sada odbijala da uvede obavezno vakcinisanje.

Još neke zemlje, poput Grčke, Kipra ili Španije takođe traže uvođenje neke vrste „korona-pasoša“ koji bi vakcinisanima omogućio slobodno putovanje. To bi dobro došlo i turističkoj branši u tim zemljama. U Poljskoj i Rumuniji su vakcinisani već sada nakon ulaska u zemlju oslobođeni karantina.

Uvođenje neke vrste propusnice za vakcinisane je trenutno u Nemačkoj malo verovatno. Nedavno se i Nemački etički savet jasno izjasnio protiv takvog mehanizama koji bi vakcinisanima dao privilegije. Glavni argument glasi da trenutno ionako još ne može da se zna da li vakcinisani i dalje mogu da prenose virus ili ne. Nošenje maske i održavanje razmaka je i dalje obaveza za sve. Ako se u međuvremenu naučno dokaže da vakcinisani ne mogu da prenose virus, Savet je spreman da preispita svoju odluku.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button