Besplatan test na antitela u Zdravstvenom centru Vranje

Test na antitela (SARS-CoV-2 IgG II) se od aprila meseca ove godine radi u Zdravstvenom centru Vranje, najpre za zdravstvene radnike, a potom i za sve zainteresovane građane.

Foto: Kurir/T.S.

Do sada je urađeno 1.132 provera prisustva antitela kod građana ovim testom, saopštavaju iz Zdravstvenog centra u tom gradu.

Test se preporučuje za proveru imunološkog statusa osoba (potvrda uspešnosti imunizacije) koje su vakcinisane bilo kojom vrstom vakcine, kao i kod osoba koje su preležale kovid-19.

U pitanju je kvantitativni test, što znači da se rezultat može koristiti za praćenje stepena imunizacije nastale bilo priprodnim ili vakcinom indukovanim odgovorom.

Načelnica Službe za kliničku-biohemijsku laboratoriju, dr Danijela Ristić Georgijev, specijalistkinja kliničke biohemije za portal ZC Vranje objašnjava kada bi trebalo uraditi test na antitela.

„Da bi se procenila uspešnost sprovedene imunizacije određivanjem IgG antitela, preporuka je da se sačeka dve nedelje nakon primljene druge doze vakcine, kada je reč o Fajzerovoj vakcini. Prema podacima kojima raspolažemo, nekada je potrebno da prođe tri-četiri nedelje od momenta primanja druge doze Sputnjik V vakcine ili kada je u pitanju Sinofarm vakcina čeka se šest nedelja nakon primanja druge doze vakcine za proveru uspešnosti stepena imunizacije. Test na antitela može da se takođe, uradi i nakon preležane bolesti izazvane korona virusom uz potvrdu o pozitivnom antigenskom testu“, naglašava dr Danijela Ristić Georgijev, specijalistkinja kliničke biohemije.

Ona napominje da je u pitanju standardizovana metoda.

„Testovi se rade na najsavremenijem imunohemijskom aparatu u laboratorijskoj dijagnostici „Alinity i“. Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka, i pored kriterijuma koje sam već navela, potvrde o primljenoj drugoj dozi vakcine ili o preležanoj bolesti potreban je i uput izabranog lekara. Testovi su besplatni i rezultat se dobija u toku istog dana kada se uzorkuje krv.

Infekciju pratimo duže od godinu dana, manje je važna vrednost broja antitela i mnogo je važnije da postoji imuni odgovor to jest, da je organizam odgovorio na prisustvo antigena korona virusa. Imali smo slučajeve lekara iz takozvane crvene zone koji su sve vreme bili izloženi ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama i oni imaju jak imuno odgovor, imaju izuzetno visok broj antitela i to se pre svega odnosi na lekare i zdravstvene radnike koji su radili u Kovid sistemu. Svaka vrednost antitela je značajna, jer je organizam spremniji da reaguje pri ponovnom susretu sa virusom“, napominje dr Danijela Ristić Georgijev.

Ona ističe da je granična vrednost antitela 50 jedinica i sve vrednosti iznad ove se tretiraju kao pozitivan imuno odgovor organizma.

„Pravilo je da pravila nema, pokazalo se i kod praćenja testova na antitela kao i za sve u vezi sa korona virusom. Dosadašnje iskustvo govori nam da najjači imuno odgovor imaju osobe vakcinisane Fajzerovom vakcinom, ali imamo i individualne slučajeve gde su visoke vrednosti antitela dale i vakcine koje su pored Fajzerove, takođe dostupne u Srbiji“, ističe u izjavi za portal ZC Vranje načelnica Službe za kliničku-biohemijsku laboratoriju, dr Danijela Ristić Georgijev.

Nacionalno telo za imunizaciju u Srbiji dalo je preporuku da treću dozu treba da prime osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi, stariji od 70 godina, stariji od 60 godina koji stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, zatim zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima.

„Građani se u manjoj meri interesuju da urade test na antitela koji je u bolničkoj Laboratoriji Zdravstvenog centra Vranje besplatan, ali je jako važno da znaju kako su odreagovali na primljene vakcine ili preležanu bolest, u kakvom stanju je njihov imuni sistem u odnosu na COVID-19, da se u skladu sa tim sa svojim izabranim lekarom konsultuju i donesu odluku da li im je potrebna treća doza vakcine“, zaključuje dr Danijela Ristić Georgijev.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button