Zatvoren Ziđinov rudnik Jama zbog zaštite životne sredine

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zbog zaštite životne sredine Ziđinu u Boru zatvoren rudnik Jama, kao i da ta kompanija mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se reka Pek zaštitila od zagađenja.

Ilustracija sxc.hu

Mihajlović je rekla da ministarstva za energetiku i životnu sredinu sada rade zajedno, što ranije nije bio slučaj, kao i da su inspekcije danonoćno na terenu, kako na vodotocima tako i u rudnicima.

Ona je najavila da će u junu početi da radi Uprava za enegetsku efikasnost, koja će do 50 odsto sufinansirati troškove zamene stolarije u domaćinstvima, kao i da će do kraja leta biti realizovani prvi javni pozivi.

Foto Tanjug / S.Radovanović, arhiva

„Hoćemo da probamo da prve javne pozive završimo do kraja leta, to znači da na jesen već jedan deo ljudi može da krene u taj posao, a da do Nove godine možemo da kažemo da je pokrenuto bar 10 odsto domaćinstava da menjaju stolariju“, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica vlade i ministarka energetike izjavila je, uoči početka rasprave o setu zakona u oblasti rudarstva i energetike u parlamentu 15. aprila, da je ovo godina velikih promena i da će se narednih decenija gasiti termoelektrane u Srbiji.

Ona je rekla da se u oblasti zaštite životne sredine ne radi samo o promeni svesti građana već i o promeni investicionog plana koji treba da bude zasnovan na proizvodnji električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button