Za piknik od 20 miliona: Ovo je najskuplji novi automobil u istoriji

Tržište retkih i unikatnih automobila iz prošlosti uvek je privlačilo ljubitelje četvorotočkaša dubokog džepa, ali jedan model koji se još uvek nije ni pojavio na tržištu nadmašio je sve.

U Goodwoodu su sigurni da su najgora vremena iza njih. Pandemija ih nije pokosila, odnosno njihove klijente, ali je ipak bio primetan zastoj u proizvodnji. Posebno na odeljenju gde se prave najposebniji unikati.

Prvi u nizu takvih je dovršen. Boat Tail je ime rezervisano za raritete koji su iz Rols Rojsa izlazili negde početkom 1930-ih, a onda je taj stil opet probuđen 2017. godine kad je kompanija na Villa d’Este stigla sa Sweeptail kupeom. Tada je to bio najskuplji novi auto na svetu s cenom nešto većom od 10 miliona funti.

Sada je stigao novi Boat Tail, ali po dvostruko većoj ceni. Košta 20 miliona funti, odnosno preko 23 miliona evra. Nestvarno, ali u umetnosti je sve moguće. A ovaj auto definitivno spada tu.

Ovo je prvi od tri primerka, a svaki će se razlikovati i biti prilagođen svim željama kupca. Ovaj primerak ide neimenovanom obožavaocu koji u vlasništvu ima i originalan Boat Tail iz 1932. godine. Druga dva primerka nećemo videti na ovakav način jer vlasnici nisu želeli da s javnošću podele izgled ovog neverovatnog luksuznog vozila. A, ko zna, možda su toliko neukusno uređeni da je i bolje da ostanu iza zavese.

Osnova je novi Fantom, odnosno tzv. Architecture of Luxury aluminijumski ram, dugačak 5,8 metara. Sve iznad je unikat, kao i krajnje tanka LED svetla koja više neće nositi nijedan drugi Rols. Ispod plemenitim drvetom presvučenog zadnjeg poklopca koji se otvara poput krila leptira, nalaze se dva frižidera i poseban set posuđa Christoflea (of Paris).

A do njih se lako dolazi jer se pod pri otvaranju vrata automatski okreće za 15 stepeni. U piknik setu su i dve stolice od karbona kao i lagana zaštita od sunca. Ako se vreme pokvari, tu je čvrsti krov od tkanine koji će sprečiti da se nakvasi unutrašnjost automobila, a posebno sedišta.

Ispod poklopca je čista klasika. Ogroman prednji poklopac krije od pogleda na 6.75 V12 turbo s preko 565 KS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button