UOČI SASTANKA LAVROVA I BLINKENA RUSI ZAHTEVAJU: Povlačenje NATO snaga iz Rumunije i Bugarske! Takođe i sve opreme i naoružanja

Predlozi Rusije za bezbednosne garancije uključuju povlačenje trupa NATO-a iz Bugarske i Rumunije, koje su se pridružile alijansi posle 1997. godine, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, javlja RIA Novosti.

Foto: Shutterstock

U ovom ministarstvu su istakli da je ova tačka u nacrtima sporazuma namerno vrlo jasno formulisana.

Moskva čeka brz odgovor o bezbednosnim garancijama, rekao je Gavrilov

„Radi se o povlačenju stranih snaga, opreme i naoružanja i drugim koracima kako bi se vratili u konfiguraciju iz 1997. godine na teritoriju zemalja koje nisu bile članice NATO- a navedenog datuma. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju, “ pisani su odgovori ministarstva na pitanja upućena za godišnju konferenciju za novinare Sergeja Lavrova. Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o pitanjima bezbednosti. Moskva, posebno, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, pridruživanja ukrajinskom bloku i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Prva runda pregovora na ovu temu održana je u Ženevi 10. januara. Usledio je sastanak Saveta Rusija – NATO u Briselu . Nakon toga, 13. januara održane su konsultacije na bečkom mestu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju . Moskva je saopštila da čeka pismeni odgovor što je pre moguće.

Izvor: Kurir.rs/RIA Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button