U ponoć je na KiM počela predizborna tišina

U ponoć je na Kosovu i Metohiji počela predizborna tišina, pred vanredne parlamentarne izbore, i trajaće do zatvaranja birališta u nedelju uveče. Od 120 mesta u skupštini deset je zagarantovanih za srpske predstavnike.

EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Predizborne atmosfere u srpskim sredinama gotovo nije ni biloEpidemija koronavirusa učinila je da ni u jednoj srpskoj sredini nije bilo predizbornog skupa. Predstavnici Srpske liste su tokom kampanje obilazali porodice u srpskim sredinama, predočavali šta im je cilj na narednim izborima.

Njihova poruka je da su u Prištini na ovim izborima izveli sve moguće trikove sa ciljem da umanje snagu Srba i da Srpskoj listi otmu mandate u skupštini.

Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez prijavili su svoje kandidate za poslanike, ali tokom kampanje nisu bili vidljivi na terenu.

Na drugoj strani, za predstavnike političkih stranaka Albanaca pravila ponašanja i ograničenja zbog epidemije nisu važila. Obećavali su biračima i po milijardu evra investicija ako dođu na vlast. Velika nervoza vlada među albanskim strankama, među biračima. Očekuje se dolazak blizu 100.000 Albanaca iz zapadnih zemalja, ali im vlada Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza odobrava ulazak na Kosovo samo uz negativan pi-si-ar test.
Izbori u nedelju biće osmi od sukoba 1999. i peti raspisani pre isteka mandata parlamenta.
Za sutrašnje izbore registrovano je blizu 1.800.000 birača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button