U narednih pet godina kapitalni zeleni projekti

Uoči Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava sutra, 5. juna, danas je u specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“ organizovan prigodan program za decu i sadnja hrastova lužnjaka u kojoj su s najmlađima učestvovali resorna ministarka Irena Vujović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Vujovićeva je istakla da će Srbija u narednih pet godina realizovati kapitalne zelene projekte koji će promeniti sliku zemlje, kada je reč o zaštiti životne sredine.

Podsetila je da je Obedska bara drugo zaštićeno područje u svetu s velikim istorijskim značajem i naglasila da Ministarstvo zaštite životne sredine brine o zaštićenim područjima i odvaja značajna sredstva.

Kako je dodala, 250 miliona dinara je već prebačeno u nacionalne parkove i zaštićene prostore.

Izvor: Vlada Srbije

„Trudićemo se da u narednom periodu još više ulažemo i brinemo o tome. Takođe, menjamo i zakon o zaštiti prirode gde će biti povećan stepen zaštite, ali i teritorije zaštićenih područja”, rekla je Vujovićeva.

Dodala je da se ulaže u zelene kapitalne projekte – fabrike za preradu otpadnih voda, reciklažne centre…

Irena Vujović poručila je i da su edukacija i podizanje svesti o značaju životne sredine važni jer svi moraju da brinu o životnoj sredini.

“Nadam se da će, svaki put kada govorimo o tome i promovišemo zdraviju životnu sredinu i bolji standard ljudi kroz nju, svako od nas da kontroliše sebe i da se zajedno trudimo da čuvamo prirodu što više možemo”, rekla je ministarka.

Branko Ružić ukazao je da je srpsko društvo u obavezi da shvati da priroda može bez ljudi, ali da oni ne mogu bez nje.

Istakao je da je ekologija u Srbiji prioritet u društvenom, političkom, privrednom, ali i bezbednosnom smislu.

Zato je, ukazao je, važno da od najranijih godina svi budu svesni toga i da imaju izgrađeni odnos odgovornosti prema prirodi.

Naveo je da su deca školskog uzrasta najbolja ciljna grupa za edukaciju, sticanje i podizanje ekološke svesti.

„Drago mi je da sam, zajedno s ministarkom Vujović, još pre tri-četiri meseca inicirao model saradnje koji će služiti ne samo u danima obeležavanja zaštite životne sredine nego i kontinuirano, tokom cele godine, za podizanje svesti i edukaciju kroz obrazovno vaspitni sistem. Mislim da je to obaveza svih nas jer ukoliko ne čuvamo prirodu nećemo sačuvati ni naše živote, niti našu planetu”, rekao je Ružić.

Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“ prostrani je močvarno-šumski kompleks u jugoistočnom Sremu, između reke Save i naselja Kupinovo, Obrež i Grabovci, a prostire se na nešto manje od 10.000 hektara.

Ivana Vasić iz JP „Vojvodinašume“, koje upravlja tim područjem, podseća da je Obedska bara jedno od najstarijih zastićenih područja u svetu.

Istakla je da se tu sprovode brojne aktivnosti koje su pre svega u funkciji zaštite prirode.

Navela je da je Obedska bara poznata po ptičijoj fauni i dodala da tu ima više od 220 vrsta ptica, od kojih su najveći broj vrsta ptice selice.

„Kao upravljač, težimo da imamo različite ekosisteme zastupljene u ovom području, a pre svega šumski ekosistem, šume hrasta lužnjaka, zatim vlažne livade, vodene površine i travnate površine“, rekla je Vasićeva.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button