Tri najmoćnije sobne biljke: Čiste vazduh, donose pozitivnu energiju, čuvaju zdravlje

Nije novost da je vazduh u zatvorenom prostoru do 5 puta lošijeg kvaliteta od svežeg, spoljnog vazduha. Toksini koji se nalaze unutar našeg doma mogu da uzrokuju različite zdravstvene tegobe, kao što su glavobolja, vrtoglavica, slabost. Na sreću, priroda je za nas osmislila izvrsne filtre i pročišćivače vazduha – sobne biljke. Neke od njih možda već imate u svom domu, a ako namete, sada je pravi trenutak da ih nabavite.

Foto: Ivetta Inaray – CC BY 2.0

Kaktus

Biljke koje su mnogima omiljene, posebno onima koji su po ceo dan na poslu,  zbog lakog održavanja. Osim što su zahvalne i atraktivnog izgleda, kaktusi i imaju veliku moć upijanja štetnog elektromagnetnog zračenja i smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija.  Ne treba mu čak ni velika doza svetlosti, kao ni vlažnost vazduha, piše Lepa i srećna.

Fikus

Moćna bilja koja je pravi prirodni filter vazduha od prašine, gljivica i bakterija,a ono što je važno neutralizuje i duvanski dim. Važno je znati da fikus treba postaviti na izvor svetlosti, a nikako na promaju.

Aloe vera

Lekovita svojstva ove biljke su višestruka. Sadrži 240 hranjivih i lekovitih sastojaka, između ostalog, vitamine C i B, minerale, mangan cink, bakar i brojne druge. Aloe vera ima snažno antibakterijsko i antigljivično dejstvo, ali zanimljivo je i da savršeno uklanja štetne materije iz vazduha, uključujući i zračenje televizijskog ekrana i monitora. Zato se vrlo preporučuje da je uzgajaju oni koji mnogo vremena provode ispred računara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button