Super crveni mesec zabeležen u celom svetu

Pojavu takozvanog „krvavog“ ili „crvenog“ Meseca, zbog svog crvenog odsjaja, fotografi širom sveta iskoristili su da zabeleže zajedno sa zapanjujućim pejzažima i poznatim znamenitostima.

Izvor: Tanjug (Jaroslav Pap)

Jučerašnja pojava „crvenog“ Meseca se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja nađe direktno između Meseca i Sunca i kada sakriva Mesec od sunčevih zraka.

Na fotografijama koje je preneo BBC može se videti kako je ovaj fenomen zabeležen u Sidneju pored zgrade Opere, u kineskom gradu Jangčeng, pored najveće džamije izgrađene u modernoj Turskoj, Plave džamije u Istanbulu, Posejdonovog hrama u Atini.

Crveni mesec je uslikan i iza statue Hrista spasitelja u Rio de Žaneiru, u Madridu, glavnom gradu Španije , kako „prolazi“ između velikih nebodera, i kako se probija kroz oblake iznad drevnog Stonhendža u Britaniji.

Izvor: EPA (Francisco Guasco)

Jučerašnji super Mesec, jedan od tri ove godine, bio je najveći super Mesec u ovoj godini, jer je bio i najbliži Zemlji.

Super Mesec je bio delimično vidljiv svuda gde je u tom trenutku bila noć, a u prizoru su najviše mogli da uživaju pre svega stanovnici delova Azije i Australije, SAD i Južne Amerike.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button