Specijalci ROSU na Jarinju i Brnjaku ali i širom severa!

Pripadnici specijalne jedinice Rosu su jutros stigli na dva prelaza na severu Kosova sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih

Specijalne jedinice Kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva prelaza sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku. Pripadnici specijalne jedinice Rosu su jutros stigli na dva prelaza na severu Kosova sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih, javlja Kosovo online.

Srpska blokada. Pogledajte najnoviji video-snimak Kosovo onlajna sa Jarinja.

Jarinje, protest, Srbi, blokada
foto: Kosovo online printscreen

Pogledajte Srbe okupljene na Jarinju.

Simić (Srpska lista) potvrdio da su jedinice ROSU na Jarinju i Brnjaku, Srbi blokirali saobraćaj. Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je danas da je na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje rasporedjeno više od 20 vzila specijalnih jedinica kosovske policije.

On je za TV Pink kazao da su na tim prelazima rasporedjena većinom blindirana vozila, i da pripadnici jedinice ROSU nose „duge cevi“. „Građani na severu Kosova su uznemireni ovom demonstracijom sile. Predsedništvo Srpske liste je jutros zasedalo i pozvalo gradjane da ne nasedaju na provokacije jer Priština želi destabilizaciju prilika“, kazao je Simić.

Rosu, Jarinje
foto: Printscreen/Kosovo-online

Dodao je da su građani „besni“ i da su se u velikom broju uputili ka prelazima Jarinje i Brnjak. „Srbi su sa oko 300 vozila na Jarinju i sa više od 100 vozila na Brnjaku blokirali saobraćaj u obe trake“, kazao je potpredsednik Srpske liste.

Navodeći da je akcija Prištine povezana sa najavom oduzimanja srpskih tablica sa oznakama gradova sa severa Kosova, Simić je ocenio da je namera prištinskih vlasti da Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući slobodu kretanja. „Ovo je brutalno kršenje Briselskog sporazuma, ali se nadam da ćemo naći političko rešenje“, kazao je Simić.

Rosu, Jarinje
foto: Printscreen/Kosovo-online

Kosovska policijska služba (KPS) obavestila je srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, preneo je RTS dodajući da je kosovska policija najavila da će vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije morati da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje.

Nezadovoljni građani blokirali prelaz Jarinje, Rosu traži da se raziđu. Srbi sa severa doterali 400 vozila na prelaz.

Rosu, Jarinje
foto: Printscreen/Kosovo-online

– Ovo je miran protest, mi vas ne diramo – poručili Srbi okupljeni na Jarinju.

Specijalne policijske jedinice Rosu raspoređene su jutros i širom severa Kosova, što je izazvalo veliku uznemirenost kod Srba koji tamo žive.

Nakon što su u ranim jutarnjim časovima sa oko 20 vozila, od čega 10 blindiranih, stigli na prelaze Jarinje i Brnjak, snage specijalnih policijskih jedinica Rosu, raspoređene su i na drugim mestima širom severa Kosova.

Nekoliko oklopnih transportera Rosu nalazi se i duž magistralnog puta Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska, a brojne snage specijalaca u blindiranim vozilima nalaze se i kod Sočanice. Prisustvo Rosu primetno je su duž tog magistralnog puta na više lokacija i kreću se u grupama od dva do tri vozila.

Prisustvo brojnih snaga Rosu izazvalo je ogromnu zabrinutost i uznemirenost kod Srba na severu Kosova. Kosovska policija je tokom jučerašnjeg dana na dva prelaza, Jarinju i Brnjaku, instalirala i desetak montažnih kontejnera, a to, kao i današnja akcija se dovodi u vezu sa uspostavljanjem reciprociteta sa saobraćajnim tablicama sa oznakama Republike Srbije.

Kako Kosovo onlajn saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova.

„Mi nemamo odgovore iz Kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju“, rekao je juče predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Jarinje, Rosu
foto: Printscreen/Kosovo-online

Nadležni iz Kosovske policije potvrdili su kasnije za pojedine medije kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza.

Tim povodom se juče oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana „počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama“.

„Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom“, istakao je Petković.

Srbi na severu Kosova zabrinuti zbog dolaska Rosu

Nakon jutrošnjeg raspoređivanja specijalnih policijskih jedinica Rosu, na prelazima Jarinje i Brnjak, na severu Kosova vladaju tenzije i prisutan je strah kod građana.

U Severnoj Mitrovici oseća se zabrinutost gradjana, a uspostavljanje recipročnih mera od strane vlade Aljbina Kurtija glavna je tema ovog jutra kod stanovnika tog grada. Tokom jučerasnjeg dana mehanizacija i vozila kosovske policije ubrzano je radila na uspostavljanju novih punktova, iako je iz Kosovske policije izjavljeno da je reč o obezbedjivanju „poboljšanih uslova za rad i nadzor prelaza“, da bi nakon toga rano jutros usledilo i rapoređivanje jedinica Rosu, koje su stigle na dva prelaza na severu. Sem na prelazima, specijalci Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button