Provelegios: Uslovi za ulazak u Grčku isti – PCR, vakcina ili test

Šef Udruženja Grka u Srbiji Vasilios Provelegios izjavio je danas da će uslovi za ulazak u Grčku ostati isti, odnosno da će moći da se uđe uz negativan PCR test, potvrdu o primljenoj vakcini protiv korona virusa ili uz brzi antigenski test koji će se raditi na samoj granici.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Šef Udruženja Grka u Srbiji Vasilios Provelegios rekao je da misli da će 14. maja granice Grčke biti otvorene za sve, u zavisnosti od epidemiološke situacije. „U Srbiji su restriktivne mere, u Grčkoj još restriktivnije, tamo građani čak ne mogu da se šetaju više od dva kilometra od kuće. Mere su primarne i od toga zavisi ulazak turista i u krajnjoj liniji i nas“, rekao je Provelegios.

Govoreći o vakcinama protiv korona virusa, Provelegios kaže da je i ruska Sputnjik Ve vakcina odobrena za teritoriju Grčke.

„Preporuka EU je bila da se priznaju vakcine koje se daju u zapadnom svetu, međutim svaka zemlja će imati pravo da odluči da li će primiti još neku. Vrlo verovatno će se desiti da su sve vakcine dobrodošle. Antigenski test koji se radi će pokazivati prisustvo antitela u svima koji ulaze u Grčku tako da mislim da iz te perspektive problema neće biti“, rekao je on.

Komentarišući digitalne zelene sertifikate, koje je u sredu predložila Evropska komisija, Provelegios je rekao da je ta odluka još u povoju i da se još definiše kako će oni izgledati i šta će sadržati u informacijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button