Objavljena dugoročna vremenska prognoza za jesen

Tokom septembra možemo da očekujemo umereno toplu i vlažnu jesen!

Milena Lazarević, meteorolog, kaže da će prema najnovijim podacima iz prognostičkih modela septembar biti umereno topao, bez velikih tropskih vrućina i tropskih talasa, a padavine će biti oko ili malo iznad proseka u zavisnosti od mesta do mesta.

Foto: Nikola Anđić

Srednja minimalna temperatura na teritoriji cele Srbije biće malo iznad višegodišnjeg proseka u intervalu od 7 do 14 stepeni. Upravo se u Beogradu očekuje ta srednja minimalna temperatura od 14 stepeni.

Kad je reč o srednjoj maksimalnoj temperaturi, Lazarević navodi da će biti oko proseka, a u pojedinim delovima zemlje i malo ispod. Iznosiće od 17 do 24 stepena. Jugoistočni i istočni predeli prema njenim rečima biće topliji od ostatka zemlje.

– Prvu dekadu septembra obeležiće suvo i pretežno sunčano i umereno toplo vreme. Temperatura će se u najtoplijem delu dana u većini mesta kolebati oko 25 podeoka – kaže Lazarević.

Padavine se mogu očekivati posle 10. septembra dok će prvih deset dana uglavnom biti suvo. Na nivou celog meseca očekuje se da će srednja suma padavina biti oko 50 mm. Najviše kiše, gledajući modele, padaće u jugozapadnim i zapadnim delovima zemlje.

– Pred nama je umereno topao i prosečno vlažan septembar – navodi Lazarević.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button