Novi biznis u Srbiji: Raste dnevnica iz dana u dan

Raste dnevnica za ovaj neobičan posao.

Plaćanje računa i višečasovno čekanje u redovima može biti iscrpljujuće, naročito ako ste ograničeni sa slobodnim vremenom.

U Srbiji je to već neko pretvorio u unosan posao, a koliko je potreban vidi se ovih dana kada građani „kampuju“ ispred stanica MUP-a jer je gužva zbog izdavanja i obnove pasoša.

Nije malo onih koji su poželeli da upravo to uredi neko umesto njih. Ranije je „dnevnica“ za čekanje u redu u Srbiji bila 1.000 dinara, dok sada ima ponuda koje su i više od toga. 

Devojka, koja se predstavlja na Fejsbuku kao Dragana, ponudila je na Fejsbuk grupi „Novosađanke“ svoje usluge svima onima koji nemaju vremena da čekaju u redu.

Foto/Printscreen

– Ako nekome treba čekanje u redu za pasoš, javite se. 500 dinara sat – napisala je ona, a u komentarima sugrađana bilo je onih koji je podržavaju i odaju „čast za strpljenje po vrućini“, dok su neki drugi rekli da je to previše.

– Platiću i 50 evra samo da ne čekam više – rekao nam je jedan Beograđanin kojem je istekao pasoš i koji se žali da je u narednih dana sve zauzeto.

Naravno, 6.000 dinara je cifra koju je rekao više u afektu, jer kako smo se raspitali, najviše ide do 3.000 dinara.

Ovo leto počelo je ogromnom navalom na termine za izdavanje ličnih dokumenata. Svi koji su se setili da im pasoš ili lična karta ističu, neprijatno će se iznenaditi kada uđu na sajt e-uprave i pokušaju da rezervišu termin na svojoj opštini… Svi termini u narednih mesec dana zauzeti su.

Put se da odložiti, ali lična karta koja je istekla mora da se zameni. Posebno to brine ljude koji se više kreću, a naročito vozače, koji su češće u kontaktu s policijom. Jer, kazne su paprene – po slovu zakona i do 50.000 dinara ili 30 dana zatvora.

A 30 dana je i maksimalni period za zakazivanje termina unapred.

Da li biste vi čekali u redu umesto nekog drugog, da li se isplati? Pišite nam u komentarima.

Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button