Nedimović: Prve subvencije krajem marta

Vlada Srbije je odobrila subvencije od 53 milijarde dinara u poljoprivredi, a ministar Branislav Nedimović kaže da prve kreću krajem marta. Najavljuje i nove modele.

RTV (Jan Valo)

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je Srbija prošle godine imala najmanji pad BDP-a i najbolje rezultate u Evropi po BDP-u i najavio nove subvencije za poljoprivrednike.

„Naš budžet je 53 milijarde dinara, subvencija će biti i ja pozivam ljude da se prijave na vreme“, rekao je Nedimović.

Prve subvencije će, kaže, krenuti krajem marta, tada će biti prve isplate po hektaru i prvi pozivi za opremu i mehanizaciju.

Kaže da će biti subvencije kao i prošle godine, ali da će biti uvedeni i neki novi modeli.

Ministar je najavio da će u martu biti novi poziv za podsticaj, koji predviđa dodelu 50 odsto bespovratnih sredstava, 40 odsto kredita, a 10 odsto je učešće sopstvenih sredstava. Rekao je da je za to na raspolaganju 38 miliona dolara.

Nedimović je rekao da je Srbija u prošloj godini postigla novi rekord u izvozu poljoprivrednih proizvoda, u vrednosti 4,1 milijardu dolara.

„Tržište su Kina i Indija, mi mamo potencijal da to povećamo sa tradicionalnim proizvodima i sa prerađivačkim kapacitetima i zato će Vlada Srbije u narednih sedam dana doneti novi akt kojim bi podstakla prehrambenu industriju, nove kapacitete i novu tehnologiju, jer imamo sirovinu, samo to treba da napravimo“, rekao je Nedimović.

Srbija bi uskoro trebalo da dobije zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button