Narandžasti meteo-alarm i danas je na snazi!

U Srbiji će danas biti veoma toplo i sunčano vreme, a na snazi je narandžasti meteo-alarm.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najtoplije će biti u Loznici, Kragujevcu, Negotinu i Kraljevu gde će temperatura dostizati do 38 stepeni, dok se u Beogradu očekuje 37 stepeni.

I u većini drugih mesta temperatura neće pasti ispod 33 podeljka, a samo će na Kopaoniku biti malo svežije, 28 stepeni.

Na području Srbije do petka, 25. juna, očekuje se toplo vreme sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 stepeni Celzijusa, a u četvrtak lokalno i do 40 stepeni Celzijusa, upozorio je danas RHMZ.

Od subote, 26. juna, do ponedeljka 28. juna očekuje se osveženje i pad temperature za pet do osam stepeni, a zatim ponovo veoma toplo vreme, dodaje RHMZ.

 

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Narandžasti meteo-alarm podrazumeva da se vreme smatra opasnim.

Kako se objašnjava na sajtu RHMZ, to znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

– Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe – objašnjava RHMZ.

Oprez u vožnji zbog visokih temperatura

Na početku leta u zemlji se očekuju pravi tropski dani s visokim temperaturama, pa pored preporuke da se za putovanje izbegava najtopliji deo dana, Auto-moto savez Srbije (AMS S)savetuje vozače da prekontrolišu vozilo, da imaju dovoljno tečnosti za sve putnike, i da imaju u vidu da može doći do dužeg čekanja na granici.

Prema informacijama JP „Putevi Srbije“, na naplatnim stanicama nema zadržavanja vozila.

Prema informacijama Uprave granične, dužih zadržavanja nema ni na putničkim terminalima graničnih prelaza u zemlji.

Na teretnim terminalima vozila na izla iz zemlje kod Šida čekaju čeiri sata, na Batrovcima i Kelebiji dva, a na Horgošu 60 minuta.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button