Najlepši majski cvet donosi sreću, ovako se gaji i cveta godinama

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta i zeljasta biljka, koja se najčešće gaji zbog svojih dekorativnih cvetova. Ako ste jedan od onih uzgajivača cveća koji ne voli da svakog proleća iznova presađuje biljke u svojoj bašti božur je idealno cveće za vas božur, može da cveta godinama.

Foto: Stux/Pixabay.com

S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka, zemljište se mora dobro pripremiti pre sadnje dodavanjem organskih (stajnjak) i mineralnih đubriva.

Božuri se razmnožavaju deljenjem korena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemlju isključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra, a posebnu pažnju treba obratiti na dubinu sadnje. Mladi pupoljci se pokrivaju slojem zemlje od 3-5 cm. Razmak sadnje je 70 x70 cm ili 50 x70 cm, prenose mediji.

Mere nege zasada božura se odnose na zaštitu od korova i bolesti kao i okopavanje i unošenje od 150 – 200 kg/ha mineralnog đubriva NPK 15:15:15 kada biljke niknu. Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, kada se odstranjuju svi cvetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa.

U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cveta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvetova po biljci.

Berba cvetova božura se obavlja u maju i junu, i u zavisnosti od sorte traje 2-5 nedelje. Cvetovi mogu da se čuvaju na temperaturi od 2-5 stepeni (u hladnjači) i do 14 dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button