Mont Everest: Oborena dva rekorda

Penzionisani advokat iz Čikaga postao je najstariji Amerikanac koji se uspešno popeo na Mont Everest, a žena iz Hongkonga najbrža planinarka na svetu, pošto su se oboje danas vratili sa uspešne misije uprkos lošim vremenskim uslovima koji su ih pratili tokom uspona.

Izvor: Tanjug (AP Photo/Bikram Rai)

Cang Jin-hung (45) uspela je da se iz bazanog kampa popne na Mont Everest za samo 25 sati i 50 minuta i tako postala najbrža penjačica na svetu, prenosi AP.

Artur Mjuir (75) krenuo je u osvajanje najvišeg vrha na svetu prošlog meseca i oborio je rekord koji je do sada držao Bil Brk (67).

Izvor: Tanjug (AP Photo/Bikram Rai)

Rekord u brzom osvajanju Mont Everesta drži vodiič Šerpas Lakpa Gelu, koji je uspeo da se popne za samo 10 sati i 56 minuta. U međuvremenu, Rojters je javio da je na Mont Everest, sa nepalske strane, uspeo da se popne i 46-godišnji Kinez Žang Hong koji je slep i prvi je Azijata i treći u svetu sa takvim hendikepom koji uspeo da ostvari ovakav podvig.

Prvi slepi čovek koji je uspeo da se popne na Everest bio je Amerikanaca Erik Vihenmajer koji sa svojim prijateljem i vodičem Ćijangom Zijem osvojio „krov sveta“ 2001. godine.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button