Geografija odredjuje cenu crvenog zlata? Malina na jugu Srbije do 230 dinara, na severu 350?

Dok se malinari sa juga Srbije nadaju da će cena malina biti u rangu prošlodišnje odnosno 2 evra po kilogramu, otkupna cena na severu naše zemlje je 350 dinara.

„Na jugu kruži cifra od 230 dinara, a mi smo ove godine zadovoljni i rodom i kvalitetom. Bilo je priča da će ići i do 300 dinara po kilogramu, ali izgleda ništa od toga, a u Vojvodini 350 dinara“, priča za Jugmediu jedan od nezadovoljnih malinara koji se ipak nada da će otkupna cena biti veća.

Foto:jugmedia

Malinari sa kojima smo razgovarali kažu da, čekaju formiranje cena, a u tom čekanju mnogi od njih kupuju polovne zamrzivače kako bi već skladištili prvi rod i sačekali cenu, za koju se nadaju da će biti oko 320 dinara.

“Naša očekivanja se temelje na činjenici da je ovogodišnji rod malina prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, s obzirom da mnogi malinari nisu redovno tretirali svoje malinjake, pa su ih zahvatile bolesti. S druge strane, cena nabavnog materijala povećala se ove godine od 30 do 50 posto”, objašnjava malinar Bojan Jovanović iz Leskovca, koji uzgaja maline na hektar površine.

Otkupljivači sa kojima smo razgovarali tvrde da je cena još neizvesna.

“Počeli smo sa otkupom malih količina, ali cena još nije formirana. Ona je, zapravo, za sada samo akontna”, veli službenica jedne od najvećih hladnjača u Leskovcu, ne želeći da kaže koliko, zapravo, iznosi ta akontaciona cena.

Stručnjaci iz PSSS Leskovac, pak, misle da bi ova godina mogla da bude prekretnica za proizvodnju maline, kao i da bi na to mogla da utiče cena.

„Malinari se nadaju dobroj sezoni i svi se slažu da je dobra cena koja bi pokrila troškove i dala i zaradu, da bude stimulativna. Raznih priča je bilo na početku proleća, da će ona biti 200, 250,300 dinara za kilogram, što je zadovoljavajuće za proizvođača. Prošle godine su se prognoze obistinile, možda će tako biti i ove godine“, rekao je za naš portal Nenad Stefanović iz PSSS Leskovac.

A prošle godine je na početku sezone cena po kilogramu iznosila 180, pa je pri kraju sezone bila 230 dinara. Više od četvrtine išlo je berače, sobzirom da se kilogram plaćao po 60 dinara, a ove godine je već formirana cena i ona iznosi 70 dinara.

Visok je procenat izvoza godišnjeg roda srpske maline, čak 96 posto. U zemljama Evropske unije ona se izvozi u smrznutom stanju i to po ceni od 2,75 do 2,95 evra kolika je bila u februaru ove godine.

Inače, u Jablaničkom okrugu pod malinom je od 500 do 600 hektara.

IzvorJugMedia

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button