Danas najspektakularniji ovogodišnji super Mesec

NJUJORK – Današnji najspektakularniji ovogodišnji super Mesec poklopiće se i s delimičnim pomračenjem Zemljinog satelita.
Zahvaljujući pomračenju Mesec neće biti samo super, već i „krvavi Mesec“, saopštila je američka NASA.
Izvor: RTV (Stevan Avguštin)

Takozvani krvavi Mesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja nađe direktno između Meseca i Sunca i kada sakriva Mesec od sunčevih zraka, a ime „crveni“ (krvavi) nosi zbog crvenog odsjaja, prenosi CBS njuz.

„Kada se to dogodi, jedino svetlo koje dopire do površine Meseca je sa ivice Zemljine atmosfere. Molekuli vazduha iz Zemljine atmosfere rasipaju većinu plave svetlosti. Preostala svetlost reflektuje se na mesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega mesec izgleda crven“, pojasnila je NASA.

Rezultat je „svetlosni prsten“ oko Meseca, za koji se još ne može predvideti koliko će biti crven.

Ovogodišnji majski super Mesec, jedan od tri ove godine, neće se poklopiti samo sa pomračenjem, već će biti i najveći super Mesec ove godine.

Ovogodišnji majski super Mesec naziva se još i „cvetni mesec“, biće veći nego inače, jer će biti i najbliži Zemlji, a naziva se cvetnim zbog obilja cveća koje cveta u to vreme na Zemlji.

Super Mesec će ove godine biti delimično vidljiv svuda gde u tom trenutku bude noć, navode u agenciji NASA, uz pojašnjenje da će u slučaju da je noć vedra u prizoru moći da uživaju pre svega građani delova Azije i Australije, SAD i Južne Amerike.

U SAD najbolje će moći da ga vide stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država.

Samo pomračenje trajaće oko 14 minuta, a ceo događaj oko pet sati, od 8.47 do 13.49 sati po Koordinisanom univerzalnom vremenu, što znači da će u Aziji moći da se vidi predveče, a u SAD u ranim jutranjim satima.

Za one koji neće moći golim okom da prate pomračenje, organizovana je i virtuelna teleskopska projekcija.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button