Četiri jutarnje rutine koje će vam ulepšati dan

U proteklih godinu dana, jutarnje navike su se promenile za mnoge od nas i nemaju svi istu energiju za započinjanje dana kao pre toga.

magazin.novosti.rs

Naravno da se svi razlikujemo po tome šta nam prija a šta ne, ali je važno da makar znamo šta treba da izbegavamo. A šta treba primenjivati svakodnevno ili makar često, naučićemo usput, ali samo ako se potrudimo.

Tišina

Iako smo se tek probudili i jedva čekamo da popijemo šoljicu kafe i prelistamo novosti, možda bi ipak dan trebalo da započnemo nečim što je manji šok za organizam.

Istina je da smo prethodno spavali, ali to ne znači da je mozak zaista spreman da se aktivira i da ćemo se lako fokusirati.

Ako izdvojimo makar desetak minuta za laganu meditaciju, pomoći ćemo mu da se zaista probudi i bude spreman za dnevne izazove. Tako ćete raščistiti um i lakše se suočiti sa svime što vas čeka.

Afirmacija i vizualizacija

Ovo su koraci koji možda neće svakome delovati upečatljivo, ali veliki broj ljudi tvrdi kako su im i te kako pomogli. Afirmacija je izgovaranje nekog cilja kome ste posvećeni naglas, ali tako da zaista verujete u to.

To može da bude bilo šta, od redovnog odlaska u šetnju, pa sve do promene karijere. Važno je da izričete samo pozitivne izjave, sa akcentom na hoću i mogu.

Vizualizacija je nešto što se direktno nadovezuje na afirmaciju, ali ima jači efekat na ljude. Sastoji se od zamišljanja postizanja izvesnog cilja, ali ne samo kroz nerealno maštanje.

Zamislite sebe u trenutku kada vidite upisanu desetku na ispitu, zadovoljavajuću brojku na vagi ili kako sedate u novi auto. Sve to treba da vas motiviše da lakše isplanirate i realizujete korake koji su vam potrebni da taj cilj i ostvarite.

Pisanje

To može biti vođenje neke vrste dnevnika u kome beležite šta ste sve postigli i koji događaji su vam ulepšali dan, ali može biti i lista obaveza i planova.

Važno je svaku završenu precrtati i ostaviti prostora za neke aktivnosti kojima ćete ispuniti slobodno vreme. Ako imate više inspiracije, možete prosto zapisivati sve ono što vam padne na pamet, tako osloboditi prostor u mislima i možda od toga nastane i neka priča ili neko drugo umetničko delo.

Čitanje

Ukoliko volite da čitate, ovaj korak vam sigurno neće teško pasti i biće zanimljiv. Možete dan započeti kratkom pričom, omiljenim onlajn stripom, savetima za lični napredak ili idejama za vaš hobi.

Na ovaj način ćete sebe odmah po buđenju „častiti“ nečim lepim što vam prija i biti ispunjeniji pozitivnom energijom. Za neke ljude, umesto ovog principa, rešavanje neke vrste enigmatike može biti bolje i konkretnije rešenje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button