Vozaču Audija smrti u Nišu smanjena kazna

Apelacioni sud u Nišu umanjio je za godinu dana presudu Nemanji Stamenkoviću (20) iz Beograda i osudio ga na šest godina zatvora za izazivanje teške saobraćajne nesreće u kojoj su 4. januara prošle godine oko 20.40 časova na niškom bulevaru Medijana poginuli pešaci Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilićem (48), potvrđeno je u tom sudu.

Stamenković je bio osuđen u Osnovnom sudu u Nišu na sedam godina zatvora, ali je Apelacioni sud delimično usvojio žalbu branioca i preinačio presudu u delu odluke o kazni.

Kako se saznaje, prilikom ovakve odluke Apelacioni sud je imao u vidu težinu nesreće i činjenicu da je Stamenković po struci profesionalni vozač iako sa malim iskustvom, ali i okolnosti da se radi o mlađem punoletnom licu koje je neosuđivano te da je na suđenju pokazao kajanje, pa je sud našao da je ovakva kazna adekvatna težini dela i ličnosti okrivljenog.

Nemanja Stamenković, Niš, udes
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić, Instagram

Podsetimo, kobne večeri Andrej je otišao do obližnjeg tržnog centra da kupi punjač za mobilni i u povratku se vraćao trotoarom na Bulevaru Medijana dok je Ilić, povrerenik sindikata “Sloga” i otac troje dece šteao je sa komšijom istom trasom. U 20.40 časova brzinom od 131 kilometar na čas naleteo je „audi“ koji je vozio Stamenković, koji je izleteo sa kolovoza i pokosio dvojicu pešaka koji su išli trotoarom. Dečak je od siline udarca bio odbačen preko ograde Vodovoda visoke dva metra, a od zadobijenih povreda preminuo je na licu mesta dok je Ilić podlegao povredama sat vremena kasnije u bolnici. U odbrani pred sudom Stamenković je tvrdio da je prilikom preticanja nepoznato vozilo navodno krenulo u njegovu stranu pa je zato skrenuo sa puta kako bi izbegao udes. Psihološkim veštačenjem utvrđeno je da je kod okrivljenog saosećanje sa žrtvama „sasvim marginalizovano“ i da postoji „izostanak autentičnog osećaja krivice“.

Zamenik VJT Vladimir Stanojević istakao je u završnoj reči da je neprilagođena brzina isključivi razlog nesreće te da se „audi“ kretao dozvoljenom brzinom od 60 kilometara na čas, zaustavio bi se 24 metra pred izlazak na biciklističku i pešačku stazu, bez posledica.

Izvor: Kurir.rs/Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button