Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv učiteljice Adele zbog himne

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru pokrenulo je predistražni postupak kako bi bile utvrđene sve relevantne činjenice u vezi slučaja učiteljice Adele Karaahmetović Melajac koja je đacima na početku školske godine umesto „Bože pravde“ navodno pustila takozvanu himnu Bošnjaka.

– Tužilaštvu je dostavljen Izveštaj od strane Policijske uprave u Novom Pazaru na okolnosti događaja od 1. septembra u OŠ „Rifat Burdžević Tršo“ povodom objavljenog video snimka koji se odnosi na neintoniranje himne Republike Srbije – saopštila je tužiteljka Milena Mrvić.

Iz Višeg javnog tužilaštva navode i da učiteljica nije saslušana u policiji već da su od nje prikupljena obaveštenja u svojstvu građana na osnovu člana 288. Zakonika o krivičnom postupku.

Skandal je zabeležen prvog dana nove školske godine kad je učiteljica nastave na bosanskom jeziku u Osnovnoj školi „Rifat Burdžević Tršo“ Adela Karaahmetović Melajac na prvom času umesto zvanične državne himne „Bože pravde“ đacima pustila takozvanu himnu Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“.

Pri tome je učionica bila ukrašena belim i zelenim balonima sa natpisom „Bosanski jer sam Bošnjak“ dok su đaci pevali sa rukom na srcu. Učiteljica se potom skandaloznim potezom pohvalila i na svom profilu na društvenim mrežama.

Novi Pazar, Adela Karaahmetovic Melajac, OŠ Rifat Burdžević Tršo
foto: Printscreen/Facebook/Sandžaknews

Nakon reakcije ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i ministra prosvete Branka Ružića inspekcija je obišla školu i razgovarala sa učiteljicom i direktorom, a Karaahmetović Melajac je potom 6. septembra u PU Novi Pazar dala iskaz policijskim službenicima.

Predstavnici i kolektiv škole tvrde da skandala nije bilo i da je na prvom času prema propisu Ministarstva prosvete puštena „Bože pravde“, a na drugom tokom nastave na bosanskom jeziku takozvana bošnjačka himna „Ja sin sam tvoj“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button