MUP: Forenzičko veštačenje je nedvosmisleno dokazalo da se manipulisalo telefonom Predraga Koluvije

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da portal „Nova“ svoju neodoljivu želju da svoju laž pretvori u istinu ovoga puta demonstrira zamenom teza i izvrtanjem činjenica kroz svoje najnovije scensko delo „Vlast uhvaćena u laži: Forenzika dokazala da su Koluvijini telefoni netaknuti“.

„Naviknuti smo na svakodnevne laži koje plasira „Nova“ i spremni smo da argumentima odgovorimo na svaku neistinu koju iznesu“, navodi se u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Pa da još jednom iznesemo i razjasnimo činjenice svima kojima nije jasno, a žele da shvate.

Forenzičko veštačenje je nedvosmisleno dokazalo da se manipulisalo telefonom Predraga Koluvije i ulazilo u telefonske fajlove, odnosno da su pojedini policijski službenici nepropisno postupali prilikom trijaže, izuzimanja i rukovanja digitalnim dokazima.

To je činjenica koja ni na koji način ne osporava navode iz saopštenja koje je početkom 2020. godine izdalo Specijalno tužilaštvo u kome se navodi da mobilni telefon lica Predraga Koluvije ne sadrži podatke o brojevima telefona i komunikacijama predsednika Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja sa osumnjičenim.

Iz navedenih činjenica teško je ne zapitati se „kojom metodom zaključivanja i mišljenja“ i u kom cilju, autor teksta izvlači maliciozan zaključak i pita da li su pojedini inspektori zapravo izbrisali dokaze iz Koluvijinog telefona, to jest brojeve braće Vučić.

Predrag Koluvija, Jovanjica
foto: Zorana Jevtić

Podsećamo i da je Predrag Koluvija uhapšen 13. novembra 2019. godine, a da je istragom utvrđeno da je njegov mobilni telefon, u užem rejonu Policijske uprave za grad Beograd, bio uključen i aktivan na mreži mobilne telefonije još 16 dana od datuma hapšenja, što je protivno praksi forenzike. Naredba za veštačenje privremeno oduzetih telefona od lica Predrag Koluvija, doneta je od strane Tužilaštva za organizovani kriminal 20. novembra 2019. godine. Službi za specijalne istražne metode dostavljen je u pocepanom i neobezbeđenom omotu tek 12. decembra 2019. godine, odnosno 29 dana nakon hapšenja Predraga Koluvije.

Takođe, podsećamo javnost da je tek nakon krivične prijave Miloša Vučevića, dana 27. decembra 2019. godine, doneta naredba u kojoj se zahteva analiza i poređenje imenika i liste kontakata radi eventualnog pronalaska brojeva telefona lica označenih kao Aleksandar Vučić i Andrej Vučić, a po kojoj su veštaci Službe za specijalne istražne metode i postupili 22. januara 2020. godine.

Predrag Koluvija, Jovanjica
foto: Zorana Jevtić

Policijski službenik Slobodan Milenković je u januaru 2020. godine zvanično putem medija dao izjavu u kojoj tvrdi da navedeni kontakti nisu postojali. Utvrđeno je i da je, svaki put kad je telefon Predraga Koluvije dostavljan na novo veštačenje bio ili nepropisno zapakovan ili bez ambalaže ili u promenjenoj i oštećenoj ambalaži o čemu postoji službena beleška i foto-dokumentacija. Praksa prilikom izuzimanja digitalnih dokaza se oslanja na jasno definisane protokole i instrukcije, a istraga je dokazala da su pojedine kolege iz Policijske uprave za grad Beograd te protokole zanemarile.

I nakon svega ponovljenog ne možemo da ne primetimo da novinari „Nove“ u očajničkoj želji da izvrtanje činjenica prikažu istinom, nisu najjasniji, pa teze i zaključke izvode prilično konfuzno. Verujemo da će ovoga puta razumeti, u suprotnom ponavljaćemo dok ne razumeju“ , saopštio je MUP.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button