Kakva je veza između Belivuka i crnogorske mafije?

Crnogorska policija je od početka godine uspela da spreči čak sedam likvidacija visokopozicioniranih pripadnika oba klana, među kojima su i same vođe.
Foto: Profimedia

Zaraćeni kotorski klanovi „škaljarci“ i „kavčani“, nakon šest godina brutalnih ubistava i zločina po regionu i Evropi, vratili su se u mesto prebivališta – Crnu Goru, gde su planirali nove likvidacije.

Poslednjih nekoliko godina Srbija je zabranila ulazak članovima ovih klanova i ljudima bliskim njima.

– Pošto im je i u Crnoj Gori postao rizičan boravak, mafijaška ubistva proširila su se na mnoge evropske zemlje u kojima su se nalazili ili krili. Međutim, nakon izlaska na slobodu navodnog vođe „škaljaraca“ Jovana Vukotića i „kavčana“ Slobodana Kašćelana, i njihovog povratka u Crnu Goru, situacija u ovoj zemlji je opet veoma zategnuta. Obe strane se gledaju preko nišana, čeka se greška druge strane. Mnogo je krvi palo, i dalje se svete jedni drugima – kaže izvor.

Crnogorska policija je od početka godine uspela da spreči čak sedam likvidacija visokopozicioniranih pripadnika oba klana, među kojima su i same vođe. Poslednje tri likvidacije policija je uspela da spreči prošle nedelje u Podgorici, kada je uhapsila kriminalnu grupu koja je na nišanu imala Milića Minju Šakovića, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana, a istragom je utvrđeno da su na meti iste grupe bili i Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana, kao i njegov telohranitelj Marko Martinović.

– Uhapšeni su kupili stan u blizini Šakovića, gde su motrili na njega, a glumili su i da su građevinski radnici. Istragom je utvrđeno da su vrebali i motrili i na kuće Vukotića i Martinovića. Tada je otkriveno i da su imali nekoliko štek stanova, oružje, vozila, kombi, kao i snajper – rekao je tada izvor Vijesti.

Policija je imala pune ruke posla i 22. januara, kada je uspela da spreči četri likvidacije u tri različita grada u Crnoj Gori.

– Istražitelji su uspeli da spreče čak četiri likvidacije u tri grada – na aerodromu u Tivtu sprečena je likvidacija sada već uhapšenih Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i njegove desne ruke Marka Miljkovića, koji su bili u poseti Radoju Zviceru, navodnom vođi kavačkog klana, dok je druga sprečena u Budvi, gde su Kraljevčani Lazar I. i S. S. hteli da smaknu Marka Ljubišu Kana, visokopozicioniranog člana škaljarskog klana – objašnjava izvor i dodaje:

– Istog dana smrt je izbegao i Slobodan Kašćelan, navodni vođa kavačkog klana, koji je tog dana trebalo da ide na suđenje u Viši sud u Podgorici. Zaraćeni klanovi će, po svemu sudeći, ići do istrebljenja. Pošto ljuti protivnici od 2015. vode računa ko se od članova klana nalazi u kom delu Evrope ili sveta, prošla godina je bila veoma turbulentna, a škaljarski klan je maltene ostao obezglavljen nakon ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru u Atini, kao i ubistva Damira Hadžića i Alana Kožara u julu na Krfu – kaže izvor i dodaje:

– Krajem godine, dolaskom Zvicera u Kotor nakon ranjavanja u maju 2020. u Kijevu, svi visokopozicionirani članovi klanova bili su u Crnoj Gori – Vukotić je izašao iz spuškog zatvora, kao i Kašćelan, tako da su se orijentisali da na njihovoj teritoriji ispunjavaju svoj plan.

Nekada jedinstven i složni kotorski klan raspao se na škaljarski i kavački klan 2014. zbog nestanka 200 kilograma kokaina iz jednog stana u Valensiji. Ovaj rat odneo je više od 50 života.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji se sada nalaze u pritvoru u Srbiji zbog sumnje da su vodili kriminalnu organizaciju, koja se sumnjiči za najmanje četiri ubistva, otmice, iznude, trgovinu narkoticima – bila je navodno i beogradski ogranak kavačkog klana.

Oni su došli 17. januara u Crnu Goru u posetu Radoju Zviceru, navodnom vođi kavačkog klana, i tada su privedeni na informativni razgovor. Nakon toga su pušteni, čuvali su ih, navodno, „kavčani“. Kada su 22. januara hteli da se ukrcaju na avion u Tivtu, sprečena je likvidacija, jer su istražitelji sve vreme pratili Belivuka, a osumnjičeni su uhapšeni.

– Kao naručilac ove likvidacije označen je Janko V., koji je godinama na robiji u Spužu zbog niza krivičnih dela, a označen je kao pripadnik škaljarskog klan – kaže izvor.

Kraljevčani Lazar Ilić i S. S. uhapšeni su 22. januara u štek stanu u Budvi jer su pokušali da likvidiraju Marka Ljubišu Kana, visokopozicioniranog člana škaljarskog klana i prijatelja Luke Bojovića. Za Ilićem je u septembru 2020. raspisana poternica zbog sumnje da je u garaži TC „Ušće“ u Beogradu ubio Aleksandra Šarca, koji je bio saradnik „škaljaraca“.

– Ilić je navodno imao zadatak da u Budvi likvidira i Marka Ljubišu Kana – rekao je ranije izvor i dodao:

„Policija je uhvatila određene kontakte koji povezuju Belivuka, Radoja Zvicera, kao i Lazara Ilića. Kod Ilića su pronađeni pištolj, kriptovani telefon i lažni pasoš“.

Velja Nevolja

Foto: MN Press

Plan koji je imala kriminalna grupa koja je htela da ubije Slobodana Kašćelana, navodnog vođu kavačkog klana, osujetila je policija. Naime, Kašćelan je 22. januara trebalo da se pojavi na suđenju u Višem sudu u Podgorici, gde mu se sudi zbog pranja para, ali je ono otkazano. Pakleni plan ove grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili.

– Dvojica članova grupe na motoru, kako veruju specijalni tužioci, trebalo je da sačekaju detonaciju razorne bombe, a ukoliko bi Kašćelan ostao živ, oni bi mu prišli i pucali u njega iz blizine – preneli su ranije mediji.

Ekipa koja je imala na nišanu Milića Minju Šakovića, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana, Jovana Vukotića, navodnog vođu škaljarskog klana, i njegovog telohranitelja Marka Martinovića pratila ih je u stopu i njihov plan je bio da ih smaknu snajperom. Zbog navodnog stvaranja kriminalne organizacije i planiranja ubistva, podsetimo, policija je u Podgorici uhapsila Nikolu Mirića (35) i Jovana Trkulju (35), obojicu iz Srbije, iz Obrenovca, i Podgoričane Jovana Marovića (41) i Aleksandra Veljovića (30).

– Kod uhapšenih su pronađeni gomila oružja, snajper, vozila, kombi i nekoliko štek stanova, a sve to je korišćeno u ovoj akciji – objašnjava izvor.

Izvor: Srbijadanas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button