Jovičiću određen pritvor do 30 dana

Viši sud u Beogradu odredio je kasno noćas pritvor predsedniku beogradske opštine Palilula i funkcioneru Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Jovičiću, koji se sumnjiči sa još sedmoro okrivljenih za omogućavanje nelegalne gradnje u toj opštini.

Izvor: Instagram (aleksandar_jovicic_)

Pritvor je određen i za D. V, dok je ostalih šestoro pušteno da se brane sa slobode, saopštio je Viši sud.

Za G. P, M. M, D. L, Z. P. i Đ. R. određena je mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima.

Sud je odbio da odredi pritvor i za Z. R.

Na ovo rešenje sudije za prethodni postupak, okrivljeni i njihovi branioci imaju pravo da ulože žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana.

Jovičić i ostali okrivljeni su prethodno saslušani u tužilaštvu, gde su juče od 9.00 do 20 sati detaljno iznosili svoje odbrane, jedan po jedan.

Jovičić se sumnjiči da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove u Opštini Palilula da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora za navedene objekte potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

On se tereti za krivično delo trgovina uticajem u saizvršilaštvu sa D. V. (43), odgovornim licem za inspekcijske poslova u Gradskoj opštini Palilula.

Takođe, zbog sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su građevinski inspektori M. M. (63), Z. R. (68), Đ. R. (62), Z. P. (62), G. P. (52) i D. L. (55), dok se, pored navedenog, osumnjičeni G. P. i D. L. terete i za krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja omogućili zaštitu od strane inspekcijskih organa GO Palilula od rušenja za njihove nelegalno izgrađene objekte, kao i da su nakon što su u zapisnicima i rešenjima koje je donela građevinska inspekcija, uneli neistinite podatke u vezi sa objektima, potom ih prosledili na ozakonjenje, suprotno Zakonu o ozakonjenju objekata, saopštio je sinoć MUP.

Rebić: Nađeno 350.000 evra

Direktor srpske policije Vladimir Rebić potvrdio je danas da je određen pritvor od 30 dana predsedniku opštine Palilula Aleksandru Jovičiću, koji se sumnjiči za omogućavanje nelegalne gradnje u toj beogradskoj opštini.

„Nije radila samo policija svoj posao, već i tužilaštvo. To je dugo spremana akcija, dve godine su prikupljani dokazi. Jovičić je u pritvoru, kao i još jedno lice, a ostalih šest osumnjicenih je pušteno da se brani sa slobode. Oni se sumnjiče da su uticali na inspektore, kako bi im oni omogućili da nastave s nelegalnom gradnjom, umesto da se obustavi“, rekao je Rebić na TV Prva.

Dodao da je u pitanju bio vrlo vredan posao.

„Blizu 29 miliona dinara je bio vredan posao na ime tih ‘usluga’, da se nezakonito gradi. U stanu i službenim prostorijama Jovičića pronađeno je oko 350.000 evra, ali na istrazi je da utvrdi dalje odakle su te pare. Treba utvrditi poreklo tih 350.000 evra. To će svakako biti oduzeto, jer imovina koja je stečena nelegalno, mora se oduzeti. Ovo je odličan primer da ne možete biti zaštićeni, bez obzira na kojoj se poziciji nalazite“, istakao je Rebić.

On je poručio da ovo nije kraj policijskih akcija, ali nije želeo da otkriva detalje o eventualnim sličnim istragama.

„Jasno je da ne mogu da otkrivam detalje, ali je ovo poruka svima da ne pokusavaju na ovaj način da steknu imovinu“, naglasio je Rebić.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button