Izgoreo autobus iz Makedonije, 46 poginulih uključujući 12 dece, veruje se da su svi Albanci

Najmanje 46 ljudi, uključujući 12 dece, je poginulo kada se zapalio autobus sa tablicama Severne Makedonije na auto-putu u zapadnoj Bugarskoj, saopštili su zvaničnici.

U autobusu severnomakedonskih registracija koji se zapalio u Bugarskoj, kako je bugarskim medijima rekao načelnik Vatrogasne službe Nikolaj Nikolov, u bilo je 53 putnika.

Među njima je poginulo čak 12 dece, među kojima i blizanci, prenosi makedonska agencija MIA. Među poginulima je i vozač autobusa. Kako prenose mediji, tela žrtava su izgorela do neprepoznatljivosti.

Foto: Kurir TV

Zaev: Živ je državljanin Srbije iz Preševa koji je bio u autobusu smrti!

– Jedini državljanin Srbije koji je bio u autobusu koji je izgoreo u Bugarskoj je Ljulzim Sulejmani iz Preševa i on je među sedam preživelih putnika. Kao i njegova verenica iz Kumanova s kojom je išao na putovanje u Istanbul, kaže ekskluzivno za Kurir Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije.

Žena sa dvoje dece u naručju izgorela ispred vrata autobusa

Žena sa dvoje dece u naručju, najverovatnije blizanaca, izgorela je ispred vrata autobusa, prenose bugarski mediji.

Policija u prostorijama autoprevoznika

Makedonski policajci ušli su u prostorije autoprevoznika „Besa trans“ u Skoplju, zbog požara autobusa u Bugarskoj, u kojem je poginulo oko 46 osoba.

Grčki premijer izrazio saučešće

„Apsolutno sam šokiran strašnom nesrećom i gubitkom života u Bugarskoj rano jutros, posebno male dece. Naše molitve su upućene porodicama onih koji su izgubili živote. Brz oporavak povređenih“, napisao je Micotakis na Tviteru.

Uzrok nesreće

Kao moguće uzroke nesreće autobusa sa severnomakedonskim tablicama u Bugarskoj, direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je „grešku vozača ili za sada neutrvđenu tehničku neispravnost“ vozila, javila je agencija MIA.

Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov rekao da je zaštitna ograda autoputa probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posledica kontakta vozila sa ogradom. Žrtve Albanci iz Severne Makedonije

Ministarka inostranih poslova Albanije Olta Džačka izjavila je da su žrtve teške saobračajne nesreće u Bugarskoj, u kojoj je poginulo 46 osoba, Albanci iz Severne Makedonije.

„Veliki bol za 45 izgubljenih života Albanaca iz Severne Makedonije tokom tragične nesreće u Bugarskoj. Najiskrenije saučešće porodicama nastradalih i brz oporavak povređenih.

„Albanija je uz Severnu Makedoniju i njen naroa u ovom teškom trenutku!, napisala je Džačka na Fejsbuku.

Autobus je nešto posle 21 sat ušao u Bugarsku iz Turske, a nesreća se dogodila oko 2 sata posle ponoći na autoputu Struma u pravcu Sofija – Blagoevgrad, prenosi Slobodenpecat.

Ima li Srba?

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je ranije da među žrtvama tragične nesreće severnomakednoskog autobusa u Bugarskoj, ima i građana Srbije, odnosno da je jedna žrtva Srbin iz Preševa koji je sa verenicom iz Kumanova putovao u Istanbul.

Tim povodom oglasio se i ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović koji je rekao da nema zvaničnih potvrda da među nastradalima u nesreći u Bugarskoj ima srpskih državljana.

– Svi naši kontakti do sada sa zvaničnim bugarskim institucijama niko nema nijednu zvaničnu informaciju. Molim da dok sve ne proverimo, sačekamo, tragedija je izuzetno teška. Bugarski ministar unutrašnjih poslova Boris Raškov je rekao da ništa strašnije nije video u životu, da su svi izgoreli do neprepoznatljivosti. Identifikacija će biti moguća samo preko DNK , rekao je Jović za TV Prva.

Zaev je za bugarsku agenciju Fokus rekao da je među žrtvama i jedan državljanin Belgije, kao i da je sve te podatke video u listi putnika.

Nesreća

Nesreću je preživelo sedmoro putnika – 5 muškaraca i 2 žene, koji su zbrinuti u bolnici u Sofiji i sada nalazi u stabilnom stanju, izjavio je jedan zvaničnik službe hitne pomoći.

Saučešće svim građanima. Ja sam ispred bolnice u Sofiji. Želimo da vidimo naše sugrađane koji su uspeli da prežive. Stupio sam u kontakt sa jednim od ljudi, koji nam je objasnio da su čuli veliku eksploziju dok su spavali. Nekoliko ljudi je uspelo da razbije prozore i spase se, rekao je premijer Zoran Zaev za Utrinski brifing.

Prema njegovim rečima, putnici su bili prosečne starosti između 40 i 50 godina, a najmlađa žrtva je 16-godišnja devojčica.

Dodao je i da je sedam preživelih putnika spavalo u zadnjem delu autobusa, a kada je došlo do nesreće oni su probili prozor, iskočili iz autobusa i tako se spasli.

MIA prenosi da je autobus pripadao agenciji „Besa trans“ i da pre prevozio putnike sa ekskurzije u Istanbulu.

Stanje preživelih

Kako prenosi Dojče vele, preživele su dve žene i pet muškaraca uključujući 17-godišnju devojku.

Svi povređeni su u stabilnom stanju i van životne opasnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Bojko Raškov koji se nalazi sa premijerom Stefanom Janevim na mestu nesreće autobusa, rekao je da će uzrok biti detaljno razjašnjen tokom istrage.

Ovaj pravac je jedan od najtežih u Bugarskoj, ima ogromnu nivelaciju i veliku koncentraciju saobraćaja, prenosi MIA.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button