Belivuk i Miljković pod neviđenim bezbednosnim merama

Vođe jednog od najozloglašenijih klanova juče su na kratko sprovedene na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, koji se sumnjiče da su organizovali kriminalnu grupu koja se dovodi u vezu sa otmicama, ubistvima, trgovinom drogom i držanjem arsenala oružja, juče su na kratko napustili posebno odeljenje pritvora u kom borave u zgradi Specijalnog suda, kako bi pred tužilaštvom bili saslušani o ubistvima Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića.

Obezbeđenje
foto: Printscreen

Kako Kurir saznaje, tokom kratkog saslušanja, obojica su izjavila da nisu krivi i da nemaju nikakve veze sa zločinima.

– Njih dvojica nisu napuštala zgradu, jer i jedan i drugi borave u posebnoj pritvorskoj jedinici u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Obojica imaju status takozvanih pritvorenika pod pojačanim nadzorom i posebnim merama. Tako je bilo i juče, kada su sprovođeni na saslušanje, iako je to samo nekoliko spratova iznad mesta na kom provode 24 sata – objašnjava sagovornik Kurira.

Obezbeđenje, Policija
foto: Marina Lopičić

Sve se zatvara

On otkriva da su i Miljković i Belivuk u grupnim sobama, ali i da su pritvorenici s kojima dele ćeliju jedini stanari te ustanove s kojima se sreću.

– Kada oni idu u redovne, dnevne šetnje, sve se zatvara. Isto je i kada im tri puta mesečno u posete dođu najbliži srodnici. Te takozvane posebne mere važe i ukoliko idu u kantinu i znače da kontakt imaju samo sa stražarima i pritvorenicima s kojima dele ćeliju – objašnjava izvor.

On napominje da se njihovi paketi, kao i oni sami, posle poseta posebno i pretresaju, naročito otkako je u ćeliji Miljkovića nađen telefon. Prema njegovim navodima, imaju i redovne pretrese i nenajavljene kontrole soba.

– Kada je reč o „običnim“ pritvorenicima, oni i u dvorište, u šetnje na koje imaju pravo svakoga dana u trajanju od dva sata, idu zajedno u manjim grupama i mogu međusobno da komuniciraju ili treniraju. Međutim, posebna pravila važe za tek nekolicinu pod posebnim režimom – dodaje on i napominje da ne postoji mogućnost da se, iako borave u istoj zgradi, u njenim prostorijama sretnu Belivuk i Miljković.

– Belivuk ima jednog cimera – dodaje sagovornik.

Imali veze

Uhapšen zatvorski stražar

Podsetimo, kao pripadnik kriminalne grupe 4. februara sa Belivukom i Miljkovićem uhapšen je i tada aktivni zatvorski stražar Željko Kodžić, koji je priznao na saslušanju da je Belivuka upoznao dok je on boravio iza rešetaka 461 dan tokom 2017. i 2018. Pored njega, pod istragom se našla i službenica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koja je bila zadužena za nadzor nad Belivukom kada je iz pritvora prebačen u kućni zatvor.

– Zbog svega toga obezbeđenje je strogo organizovano – zaključuje naš sagovornik Kurira.

Poslovni kontakt

Prema njegovim rečima, iako su obojica imala mogućnost da prisustvuju izvođenju pojedinih dokaznih radnji u tužilaštvu, nisu imali volju.

Obezbeđenje, Vojska
foto: Dado Đilas

– Posete primaju, ali se posebna procedura poštuje i kada idu u tu posebnu prostoriju. Praktično se u to vreme obustavljaju sve druge posete, opet da ne bi dolazili u kontakt sa drugima – otkriva on.

O njima, kako otkriva izvor, brinu tri prstena obezbeđenja.

Proširenje istrage

Osumnjičeni gledali fotografije

Osim Belivuka i Miljkovića, juče je pred zamenika tužioca za organizovani kriminal izvedeno još 16 osumnjičenih. Prema nezvaničnim informacijama, većina je odlučila da se brani ćutanjem.

– Miljković i Belivuk su se kratko izjasnili da nisu krivi i da nemaju nikakve veze sa ubistvima Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića – rekao je sagovornik Kurira i otkrio da im je pokazano nekoliko desetina fotografija osakaćenih tela koje su pronađene u mobilnim telefonima. Podsetimo, Belivuk i Miljković nisu iznosili detaljnu odbranu pred tužilaštvom.

– Oko zgrade u Ustaničkoj raspoređena je Žandarmerija sa dugim cevima, a zatvorski stražari imaju stroge naloge i osim „poslovnog“, ne smeju da imaju drugi kontakt sa opasnim pritvorenicima. Izabrani su najpouzdaniji za to – kaže izvor.

Infografika
foto: Kurir

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button