7 godina od tragedije koja je zauvek promenila Srbiju: Noć strave u Bajmoku kada je nestala Tijana Jurić

Tijana Jurić (1999-2014), devojčica čija je smrt zauvek promenila život u Srbiji, nestala je u noći između 25. i 26 jula 2014. godine u Bajmoku.

Prelepa, vesela, talentovana devojčica, omiljena u porodici i društvu, živela je u Subotici, a često je odlazila u Bajmok kod bake i deke. Kobne večeri, u društvu vršnjaka bila je na terenima Sportskog centra „Rata“. Prema kući je pošla u društvu drugarice i druga, ali kada je u blizini kuće primetila da nije vratila drugaru duksericu odlučila je da se vrati na Ratu.

Tada se Tijani gubi svaki trag i u samo sedam minuta od poslednjeg viđenja niko narednih 13 dana nije znao gde je i šta se dogodilo s njom.

Istovremeno, na Rati, drugar koji je čekao zbog dukserice pošao joj je u susret jer mu je bilo čudno što je dugo nema. Kako je nije sreo, alarmirao je vršnjake i svi su odmah krenuli u potragu, jer Tijana nikada nije kasnila i nikada nigde ne bi otišla da se ne javi mami i tati, sestri, baki i deki.

Tijana Jurić
foto: Printscreen Facebook

Poslednji put je viđena u 00,25 sati 26. jula 2014. godine, između Tri istarske žrtve i Njegoševe ulice. Brzo je prijavljen nestanak policiji. Međutim, meštani, porodica, Tijanini drugari cele noći i sutradan tražili su je i njeno ime odjekivalo je Bajmokom. Niko nije mogao da zamisli da će potraga trajati 13 mučnih dana i da će kraj portage biti užasno bolan jer je pronađena – mrtva, nakon priznanja ubice da je počinio najteže krivično delo.

U noći kada je nestala, Tijanu je na putu do sportskih terena presreo ubica Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Udario ju je kolima, a zatim je odvezao van Bajmoka. Ubio je i njeno beživotno telo zakopao na deponiji između Čonoplje i mesta Svetozar Miletić.

Za njenu porodicu, majku Mirjanu, oca Igora i sestru Sašku Jurić svaka godina bez Tijane je podjednako bolna, jer nije sa njima i jer su zbog monstruoznog zločinca propustili njeno odrastanje. Otrgnuta im je iz zagrljaja posle male mature.

Zauvek će joj ostati zahvalni za sve što im je pružila u kratkom životu, jer je ona, kako je više puta rekao njen otac Igor, bila glas razuma u porodici Jurić. Tako mala imala je uvek pravu reč za roditelje i sestru, i nosila je posebnu mirnoću i beskrajnu dobrotu koju niko i ništa ne može da im zameni.

Odlazak devojčice sa glasom i likom anđela promenio je mnogo toga u našem društvu.

Od kada je ostao bez Tijane, Igor Jurić je pokrenuo rad Fondacije koja nosi njeno ime, zalagao se i dalje to čini i uspeo je da izmeni zakone kojima je poboljšao bezbednost dece i po kojima su ubice dece osuđene na 40 godina zatvora. Takođe, inicirio je „Tijanin zakon“ po kome se u potragu kreće odmah po prijavi nestanka. Edukuje decu, mlade i roditelje, a sve sa jednim ciljem – da budu bezbedni i srećni!

Jurić se, i dok je živ tako će biti, bori da Srbija uvede „Amber Alert“, sistem po kome se u potragu za detetom kreće odmah i u koji se uključuje veliki broj ljudi i insititucija što omogućava bolju potragu za nestalim detetom.

Da je kobne noći između 25. i 26. jula 2014. Srbija imala zakone koje danas ima i da je „Amber Alert“ bio deo našeg sistema bezbednosti i potrage za nestalom decom, Tijana Jurić bi možda bila živa. S obzirom na to da je ubica kolima napustio Bajmok i još neko vreme proveo sa njom u atarima, verovatno ne bi promakao nadležnima koji bi u tom slučaju u potragu krenuli odmah i putem sistema za potragu bio bi alarmiran daleko veći broj ljudi.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button