Patrijarh Porfirije posetio je Niš

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije posetio je Niš, gde je otvorio Muzej crkvenih starina pravoslavne Eparhije niške.

U muzeju su izložene umetničke slike i crkvene starine koje potiču sa prostora Niške mitropolije. Patrijarh srpski je danas, uoči Lazareve subote, prvi put u Nišu. Patrijarha je, ispred Saborne crkve u Nišu dočekalo sveštenstvo, na čelu sa vladikom niškim Arsenijem. U hramu je održano bogosluženje, zvano doksologija, kojem su prisustvovali najviši zvaničnici grada i građani Niša.

Patrijarh Porfirije je rekao da nije slučajno danas u Nišu uoči Lazareve subote. Želja mu je bila da baš toga dana poseti crkvu u kojoj je služio pokojni patrijarh Irinej. Posle bogosluženja poglavar Srpske pravoslavne crkve je otvorio Muzej crkvenih starina pravoslavne eparhije niške. Ovaj muzej je riznica, jer nije naprosto čuvar i konzervator prošlosti koja nema veze sa nama, već je u duhu našeg naroda i u duhu jevanđelja – naglasio je patrijarh Porfirije.

U Muzeju su izložene umetničke slike, stare i retke knjige, od kojih je najstarija iz 1592. godine, stare arhivalije, fotografije i zbirka bogoslužbenih predmeta od tkanine i metala, koji potiču sa prostora Niške mitropolije. Patrijarh srpski Porfirije je, kao dar novootvorenom muzeju, prilozio neke od stvari koje su zatecene kod pokojnog patrijarha Irineja.

Svećano otvaranje muzeja upriličio je i crkveni hor Branko, duhovnom muzikom specijalno odabranom za ovu priliku. Građani, koji su bili na bogosluženju, a potom obišli i razgledali muzej, pridržavali su se svih propisanih epidemioloških mera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button