Beograd, Niš i Čačak dvocifreni, u ostalim mestima manje od 10 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Beogradu je registrovano još 36 novozaraženih, što je najviše kada je reč o preseku po gradovima.

Foto: Youtube Printscreen

Dvocifrene brojke imaju još Niš i Čačak gde je registrovano po 10 novozaraženih.

Paraćin i Novi Sad po 9

Aleksinac i Kragujevac po 5

U ostalim mestima manje od pet.

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.868 građana od kojih je 125 novozaraženih.

Preminuo je jedan pacijent dok se na respiratorima širom zemlje trenutno nalazi četvoro obolelih.

Primarijus epidemiolog dr Radmilo Petrović rekao je da će epidemiološka kriva da ide uzbrdo a od toga gde će biti za tačno mesec dana, sredinom avgusta, zavisiće da li će vrh četvrtog talasa epidemije početi i pre jeseni.

Ovu projekciju primarijus Radmilo Petrović, epidemiolog, ne može da dopuni i procenom kojom progresijom će se uvećavati broj novoinficiranih, kojih je u utorak bilo 145, i da li bi već do kraja ovog meseca mogli da imamo nekoliko stotina zaraženih dnevno. Kaže da se matematički model na terenu biologije ne može smatrati pouzdanim, ali i da je siguran da nismo baš u povoljnoj situaciji – kako zbog karakteristika novog delta soja, tako i zbog zastoja u procesu vakcinacije.

Zbog toga je doktor Petrović, ipak, uveren da ćemo masovno obolevanje, opet, imati i pre jeseni.

Profesorka Medicinskog fakulteta dr Tanja Jovanović je rekla da što se virus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike da se menja i da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta i da je trenutno za zaštitu potrebno da se vakciniše 80 odsto populacije.

„Samo na taj način sprečićemo dalje širenje virusa i onemogućiti da virus nađe onoga koji nije zaštićen. Prema tome, mi imamo dva puta pred sobom. Jedan put je da poštujemo epidemiološke mere, drugi jeste vakcinacija. Jedino tako možemo da stanemo na put kovidu 19, odnosno da uspostavimo kontrolu nad epidemijom i da naredni slučajevi budu sporadični, a ne u formi epidemije“, istakla je Tanja Jovanović.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button