Srednjoškolci organizuju ekološku akciju da podignu svest o reciklaži

U petak, 10 septembra u periodu od 17 do 21h, na Niškoj tvrđavi realizovaće se ekološka akcija prikupljanja korišćene plastične ambalaže. Sakupljena plastika će biti odvojena za reciklažu, a čepovi donirani udruženju „Čep za hendikep“.

“Želeli smo da motivišemo što više naših sugrađana da budu obazriviji prema otpadu koji bacaju iza sebe, da ga ne ostavljaju gde stignu, već po mogućstvu odnesu na reciklažu ili barem pravilno odlože”, kazala je Anastasija Milojić inicijatorka akcije inače učenica četvrte godine Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

Ideja za ovu akciju rodila se u Kampu mladih lidera koji je Anastasija pohađala, a kako nam je kazala u akciji joj pomažu i prijatelji: Staša i Aleksa, takođe srednjoškolci.

Anastasija objašnjava da su mladi  želeli da pokažu građanima da reciklažom mogu doprineti očuvanje životne sredine, ali isto tako učiniti dobro delo.

“Želeli smo da pokažemo Nišlijama kako samo jedna plastična flaša koju daju na reciklažu nešto može da promeni. S jedne strane reciklažom čuvaju životnu sredinu, a sa druge pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Srednjoškolci pozivaju građane da se priključe akciji i donesu dve ili više plastičnih flaša.

Plastika koja bude prikupljena tokom akcije srednjoškolci će odvojiti za reciklažu, dok će čepove koji budu prikupljeni biti prosleđeni Udruženju Čep za hendikep, koji će novac od prodaje čepova  iskoristiti za kupovinu ortopedskih pomagala za osobe sa invaliditetom.

Ekološka akcija se organizuje pod sloganom “Smanji plastično-promeni drastično”.  Projektu su se priključili i Kancelarija za mlade Grada Niša i Kancelarija za mlade Gradske opštine „Crveni Krst“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button