Srednjoškolci daju primer građanima kako da čuvaju životnu sredinu

Srednjošli su na Tvrđavi organizovali ekološku akciju prikupljanja korišćene plastične ambalaže, u cilju podizanja svesti građana o značaju reciklaže. Plastična ambalaža sakupljena u toku akcije biće prosleđena na reciklažu, dok će čepovi biti donirani Udruženju „Čep za hendikep“.

“Možemo da želimo čistiji Niš, da se žalimo na zagađene reke, vazduh, prljave ulice, ali sve dok neko ne pokrene inicijativu ostaće samo na tome”, kaže Anastasija Milojić, inicijatorka akcije inače učenica Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

Srednjoškolka dodaje da je važno  da čuvamo okolinu jer time doprinosimo zajednici. “Kroz ovakve akcije podižemo svest građana o ekologiji i čuvamo grad za buduća pokolenja, ali isto tako činimo nešto dobro za sebe i svoje okruženje”, ističe Anastasija.

 

“Čepove skupljamo sedam godina, tj. od kada nam se rodila ćerka, sa namerom da ih nekad negde odnesemo. Kada smo čuli da je akciju organizovali srednjoškolci odmah smo se odazvali i doneli dva džaka čepova,” kazala je jedna Nišlijka i dodala da bi akcija mladih trebala da posluži kao primer svima.

Akciji su se priključili i drugi srednjoškolci Marija Milojić iz Gimnazije “9. maj”, Staša  Vuksanović  i Jovan Cvijanović iz Gimnazije “Svetozar Marković” kao i Aleksa Nikolić iz Medicinske škole “Dr  Miodrag Lazić”.

Ekološka akcija se organizuje pod sloganom “Smanji plastično-promeni drastično”.

Na akciji je prikupljeno nešto više od 1000 zatvarača i stotinu plastičnih flaša.

Projektu su se priključili Kancelarija za mlade Grada Niša i Kancelarija za mlade Gradske opštine “Crveni Krst“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button