Zavod dobio još jednu štampariju za bezbednije štampanje testova

Vlada Srbije obezbedila je Zavodu još jednu mašinu za štampanje testova, pa su tako obezbeđeni dovoljni kapaciteti, dobijen je bolji kvalitet štampe i ostvarena bolja bezbednost celog procesa rada.

RTS.RS

Ministar prosvete Branko Ružić posetio je danas Zavod i rekao da je ta ustanova sada infrastrukturno osposobljena da štampa sve testove.

Cilj nam je da sve aktivnosti u ovoj školskoj godini završimo na uspešan način bez obzira što se nalazimo u vanrednom okolnostima“, rekao je Ružić i dodao da će 26. i 27. marta biti probni završni ispit za male maturante kako bi se osmaci upoznali sa procedurama za polaganje završnog ispita.

Ministar je dodao da urađeno dosta i u procesu digitalizacije, da je ostvarena saradnja sa Fakultetom organizacionih nauka.

On je naveo da će ove godine u Srbiji biti osam skening centara, te da će se na taj način ubrzati proces pregledanja testova.

Testovi će iz Zavoda, pred malu maturu, u sardanji sa Poštom Srbije, biti distribuirani školskim upravama uz asistenciju policije.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je da đaci na probnom završnom ispitu mogu očekivati teže zadatke nego na samoj maloj maturi i da je to bila praksa i prethodnih godina.

On je naveo da je dobijanjem još jedne mašine za štampu, celokupan sistem izrade i štampanja testova zatvoren, te da više neće biti problema koji su se dešavali u nekoliko navrata prethodnih godina kada su testovi štampani u eksternim štamparijama i dospeli u javnost.

Novina ove godine, kako je rekao, je nastavak digitalizacije procesa pregledanja testova, te da će se ove godine raditi na decentralizaciji celog postupka.

„Ceo postupak skeniranja će se decentralizovati i radiće se na osam lokacija u Srbiji. Većinu zadataka pregledaće mašine, računari, a manji deo pregledači. Time eliminišemo greške, ubrzavamo postupak“, rekao je Ranđelović.

On je naveo da male maturante na završnom ispitu u junu očekuje na testovima veći broj zatvorenih pitanja – pitanja na koja se zaokružuje odgovor.

Kalendarom rada škola je predviđeno da učenici osmog razreda probni završni ispit polažu 26. i 27. marta, a završni ispit 23, 24. i 25. juna.

IZVOR: TANJUG

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button