ZAŠTO JE ZAKON O REFERENDUMU PODELIO JAVNOST? Advokati objasnili šta je konkretno izazvalo buru

Skupština Srbije usvojila je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi kojim je propisano da je odluka na referendumu doneta ako je za nju glasala većina izašlih birača na teritoriji za koju je referendum raspisan. Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji, čije je povlačenje traženo prethodnih dana od strane dela javnosti. A koje su glavne nedoumice oko zakona o referendumu i kako će taj zakoni uticati na obične gradjane, objasnili su advokati Aleksandar Radivojević i Miljkan Karličić.

– Javnost ima primedbe i možda su te primedbe opravdane. Referendum, narodna inicijativa i izbori su načini na koji narod vrši vlast. Ovo je sada jedno rešenje koje ide u skladu sa evropskim trendovima. Mogu reći moje skromno mišljenje, mi smo imali odličan Ustav 1990 godine, on je predviđao zaista oštre kvalifikacione uslove. Doneli smo nov Ustav 2006 godine, za šta smatram da nije imalo potrebe. Mi u praksi to stalno menjamo. Ovo je potpuno legitimno po Ustavu. Možemo imati različita mišljenja, ali ovo je nešto gde nema ničega spornog sa pravne strane – objasnio je Karličić gostujući u Pulsu Srbije na Kurir televiziji.

Miljkan Karličić
foto: Kurir televizija

Radivojević objasnio je da je referendum najdemokratskija ustanova.

– Referendum je najdemoktatskija ustanova. Tu se građani izjašnjavaju da li su za neku promenu. Ovaj zakon propisuje proceduru na koji način treba referendum sprovoditi. Ono što je izazvalo buru je način na koji će se donositi odluka o referendumskom pitanju, izmena zakona najviše bode oči, više nema cenzusa. Ustav je nekad tretiran kao teško promenljiv akt – objasnio je advokat Radivojević.

Aleksandar Radivojević
foto: Kurir televizija

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button