Vulin o akciji policije zbog murala Ratka Mladića: Sačuvan javni red i mir, privedeno šest osoba!

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je akcijom policije, koja je formirala kordon u blizini murala generalu Ratku Mladiću u centru Beograda, sačuvan javni red i mir.

Foto: Ana Paunković

Policija je tokom dana čuvala javni red i mir, a posle privođenja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović zbog bacanja jaja na mural i njihovog puštanja iz policije, aktivisti su se okupili na Trgu Nikole Pašića i krenuli ka Njegoševoj i ulici Alekse Nenadovića.

Policajce je večeras obišao ministar Vulin, zajedno sa pomoćnikom direktora policije i načelnikom PU za grad Beograd Veselinom Milićem.

Ministar je poručio da je sačuvan javni red i mir i da građani mogu slobodno da se kreću gradom.

Aktiviste koji su krenuli ka muralu na Vračar blokirala je policija kordonom, a posle toga se pojavila i grupa od desetak muškaraca koji su se verbalno sukobili s protivnicima murala.

Aktivisti su poručili da će nastaviti da se mirno okupljaju sve dok mural ne bude prekrečen.

U saopštenju MUP Srbije navedeno je da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ne štite mural već štite javni red i mir od svih koji žele da ga ugroze, bez obzira na to da li se zalažu za uklanjanje murala ili se tome protive. Policija neće dozvoliti da se ugroze bezbednost građana i imovine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli su danas šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića na Vračaru.

Privedeni su J. A., A. Ć. i još jedno lice, koje su dale podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači Partizana D. K., L. M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, i Đ. P.

U konsultaciji sa dežurnim tužiocem i sudijom za prekršaje, protiv svih privedenih lica biće podnete prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru, a protiv D. K. i prekršajna prijava po Zakonu o oružju i municiji.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button