U Srbiju stigle vakcine iz Kovaksa, 57.000 doza AstraZeneke

BEOGRAD – Prvi kontingent vakcina iz Kovaks mehanizma stigao je danas oko 19 časova na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

U Srbiju je na ovaj način dopremljeno 57.000 doza vakcina AstraZeneke.

avion, kovaks
TANJUG/ VIDEO
Vakcine iz EU dočekali su na aerodromu ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije dr Mengistu Abebauehu Asefa, direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova i šef političkog sektora Delagacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija prošlog jula i avgusta bila među prvim zemljama koja je pristupila uspostavljanju Kovaks mehanizma, iz kog su večeras stige prve doze vakcine AstraZeneka.

avion, kovaks77
TANJUG/TANJUG VIDEO
Joksimović je na konferenciji za novinare rekla i da je Srbija sa 2,1 milion evra doprinela tom mehanizmu.

Bili smo u prilici da odgovornim ponašanjem i važnom ulogom i aktivnošću predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnbić sa svih strana nabavimo vakcine, rekla je ona i pozvala građane da se vakcinišu.

Zamenik predstavnika Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Mengistu Asefa izjavio je večeras da su vakcine ključni alat u borbi protiv kovida, jer niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni, zbog čega pozdravlja prvi kontigent vakcina za Srbiju iz mehanizma Kovaks.

avion, kovaks766
TANJUG/TANJUG VIDEO
On je na konferenciji za novinare na beogradskom aerodromu, pošto su stigle prve doze vakcine iz mehanizma Kovaks, pohvalio proces vakcinacije u Srbiji i ponovio da je bez obzira na to potrebno poštovati sve javno-zdravstvene mere.

Direktorka Unicefa Dejana Kostadinova izjavila je večeras da je u Srbiju stigla prva tranša vakcina iz Kovaks mehanizma od 57.600 doza.

Kostadinova je na konferenciji za novinare na beogradskom aerodromu rekla da će u skaldu sa programom UNICEF isporučiti i drugu tranšu od 201.600 doza.

avion, kovaks9776
TANJUG/TANJUG VIDEO
Šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc rekao je večeras da je Srbija daleko napredovala u procesu vakcinacije, ali da je borba protiv pandemije korona virusa daleko od kraja.

Virus se još širi i nadamo se da će ove doze pomoći da se spasu životi. EU je, sa državama članicama, najveći donator Kovaks mehanizma sa 2,2 milijarde evra za ceo svet, rekao je Lorenc.

Do sada je već isporučeno 30 miliona doza tamo gde su napotrebije i dobro je da su stigle i u Srbiju, kazao je Lorenc.

 Izvor: Tanjug, FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button